Ország-világ

2004.10.26. 06:00

Hírek – újdonságok

BAMA

Nem csak a nőket fenyegeti a csontritkulás
VESZÉLYEZTETI a férfiakat is a tévesen női betegségnek tartott csontritkulás. Magyarországon az erősebb nem képviselői közül nagyjából 300 ezren szenvednek ettől a kórtól. A hatékony megelőzés érdekében hamarosan elindul egy férfiaknak szánt szűrőprogram.

Körmünk jelzi egészségi állapotunkat
FÉNYESEN CSILLOGNAK az egészséges ember körmei, míg a puha, vékony körmök általánosan leromlott testi állapotról tanúskodnak. Megfelelő táplálkozással, vitaminbevitellel és pihenéssel helyreállíthatjuk szervezetünk és körmeink egészségét.

Otthon is mérhető a véralvadás sebessége
MEGKÖNNYÍTI a véralvadásgátló kezelésben részesülő betegek életét az a készülék, amellyel akár otthon is ellenőrizhetik a véralvadás gyorsaságát. Elegendő, ha egyetlen, ujjból vett vércseppet helyeznek a szerkezet tesztcsíkjára, és rövid időn belül megkapják az adatokat.

Megszabadulhatunk nyomasztó emlékeinktől
MEGGÁTOLJA a kellemetlen emlékek felidézését egy új gyógyszer. Az Egyesült Államokban kifejlesztett készítmény a propanolol. Katasztrófák túlélőinek, háborús áldozatoknak, súlyos megrázkódtatáson átesett embereknek ajánlják a kutatók.

Álmatlanságuk miatt kevesen mennek orvoshoz
ELHANYAGOLJÁK az emberek alvászavaraikat. Szakorvosi kezelés helyett a többség öngyógyítással próbálkozik, de kevés sikerrel. Pedig ez a betegség sosem önállóan jelentkezik, inkább valami más kór kísérő tüneteként. Nem árt tehát alaposan kivizsgálni az álmatlanság okát.

Járványok terjedését segítik a légiközpontok
MEGAKADÁLYOZHATÓ lenne a fertőző betegségek világméretű terjedése, ha lezárnák a légi közlekedés nagy csomópontjait. A kutatók szerint ugyanis a repülőterek a felelősek azért, hogy a járványok több országra vagy földrészre is átterjednek. Ebből a szempontból a sok úti céllal rendelkező repterek a legveszélyesebbek.

Tovább él, akinek alacsony a vérnyomása
NEM KÓROS az alacsony vérnyomás (hypotónia) a Kiskegyed családorvosa szerint, mégis sok-sok kellemetlenség okozója lehet. Igaz, a várható élettartamuk azoknak hosszabb, akiknek alacsonyabb a vérnyomásuk, de nem árt, ha felismerik és tudják kezelni tüneteit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában