Ország-világ

2004.10.27. 01:25

Holnap új alapra helyezik a fővárosi lakbérrendszert

Az első lakbérövezetben húsz, míg a másodikban tizenöt százalékos lakbéremelkedésre lehet számítani. A kedvezmény mértéke maximum húsz százalék lehet.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tervek szerint a különböző bérlakások után övezetenként más díjat kell fizetni a jövőben. A lakók támogatást is kapnak az önkormányzattól.
[/caption]A dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes által előterjesztendő javaslat szerint módosulhat az önkormányzati lakások bérleti díja. Mint ábránkból is kiderül, a négy lakbérövezetből az első helyen húsz, a másodikban tizenöt, a harmadikban tíz, míg a negyedikben maximálisan öt százalékkal lehetne emelni a lakbéreket. Ugyancsak fontos lehet az ilyen otthonokban élőknek, hogy a tervezet meghatározza azokat a tényezőket, amelyek alapján csökkenthető a megállapított díj mértéke. Az új rendelet összhangba kerül a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelettel, amely szerint fiatal házasnak már nem a harmincötödik, hanem a negyvenedik életévet be nem töltött párok tekinthetők.

A főváros az idén módosított szociális igazgatásról és ellátásról szóló rendelet miatt szánta el magát az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérletövezeteiről, a lakbér-megállapítások és lakásfenntartási támogatások elveiről szóló rendelet megváltoztatására. A törvény szerint a lakásfenntartási támogatásra való jogosultságnak három jogcíme van. Az alanyi jogon járó normatív, az adósságkezeléshez kapcsolódó, és az önkormányzat által meghatározott helyi lakásfenntartási támogatás. Míg az első kettőt kimerítően körülírták, addig az utóbbi az önkormányzatok hatáskörébe utalja a helyi lakásfenntartási támogatás rendszerének szabályozását. Ehhez csupán a kereteket adták meg korábban.

A költségek függvényében

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet alapján több kerület részesült a bérlakásállomány növelésére szolgáló forrásból. A támogatással felépített lakások bérleti díját a tulajdonos önkormányzatok költségalapon, az adott otthon üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának fedezetéhez szükséges összegben állapítja meg. Az előterjesztés szerint többek közt ezekre a lakásokra való tekintettel is indokolt az új elv rendeleti rögzítése.

Vannak kedvezmények is

Az első és legfontosabb változás, hogy a jövőben a lakbért az otthon komfortfokozatának figyelembevételével kell meghatározni. A tervezet szerint ezentúl a tulajdonos önkormányza-toknak a lakbérek meghatározásánál figyelembe kell venniük azt, hogy a lakások támogatása helyett a bennük élők segítése valósuljon meg. A rendelet előírná, hogy a tulajdonosoknak a lakbérek meghatározásánál differenciált elbírálásban kell részesíteniük a lakókat. E szerint ha a ház tizenöt és huszonöt év között épült fel, illetve részesült teljes felújításban, legfeljebb tíz százalékkal apasztható a díj. Ha az épületet több, mint negyed százada újították fel, legfeljebb húsz százalékkal csökkenthető a bér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában