Ország-világ

2004.10.29. 05:33

Ízletes, tápláló diós ételek

A diófa lombkoronája enyhet ad a nagy melegben, leveléből gyógyhatású főzetet készíthetünk. Termése nemcsak saláták, húsok, sütemények hozzávalója, hanem magában is egészséges rágcsálnivaló.

Kocsis Tímea

Perzsiából származó, mára az egész világon elterjedt és kedvelt élelmiszer a dió. Számos fajtája létezik, a papírvékony héjútól a nehezen feltörhetőig. Magyarország minden vidékén ültetnek diófát, az egyik legjobbnak tartott termőhely a Felső-Tisza vidéke.

A diófa megfelelő körülmények között akár száz évig is elélhet. Erős illata elriasztja a rovarokat, szép színe és különleges erezete miatt törzse a bútorkészítés drága alapanyaga. A fa levelét és termésének zöld burkát a gyógyászatban hasznosítják. A diólevélből főzött tea hatásos
szer lehet emésztési zavarok és étvágytalanság esetén.

Szeptember és október a diószüret szezonja. A termés burka ilyenkor reped meg, és kihullik belőle a mag, ami az őszi napon gyorsan megszárad. Begyűjtése után szellős helyen tárolva akár évekig is eláll. Bele azonban gyorsan avasodik, ezért a diót csak közvetlenül felhasználás előtt ajánlatos feltörni.

A dióbél igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy, negyven százalék feletti olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása révén rostszegény étrendünket kiegyensúlyozottabbá tehetjük. Naponta néhány szem dió elrágcsálásával hozzájuthatunk a benne lévő értékes tápanyagokhoz, de nem kell attól félnünk, hogy súlyfeleslegre teszünk szert.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról. Hiába használható fel azonban olyan sokoldalúan a termés, Magyar-országon az egy főre jutó éves diófogyasztás mindössze fél kiló körüli.

Kitűnőbbnél kitűnőbb receptek között válogathat, ha ellátogat a
www.mindmegette.hu lapra.

Sós italkorcsolya

Vizet forralunk, és ha már lobog, beledobjuk a héjától megtisztított diót. Az újraforrástól számított három perc múlva levesszük a fazekat a tűzről, és a diót azonnal leszűrjük. Egy tepsi aljában elterítjük, megszórjuk finomra szitált sóval, majd sütőben mérsékelt tűzön gyengén megpirítjuk. Közben forgassuk át egyszer-kétszer, nehogy véletlenül megégjen. Só helyett használhatunk egyéb fűszereket, például őrölt fehérborsot vagy más ételízesítőt, ízlés szerint adagolva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában