Ország-világ

2004.10.22. 07:12

Kammerer, a futó díszpolgár

Hegyi Á.

A hagyományokhoz híven idén is van egy olimpiai és világbajnokokból álló váltó a Bécs–Budapest Szupermaratoni mezőnyében. A csapat legeredményesebb tagja a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki hamarosan kétszeres díszpolgár is lesz.
– Már évek óta indul bajnokváltó a szupermaratonin. Hogy került az idei csapatba?
– Hívtak már 2000 óta minden évben, és én nagyon szívesen jöttem volna, de mindig volt valami elfoglaltságom. Hol külföldön voltam, hol versenyeztem, így egyszer sem tudtam eddig eljönni.
– Egyébként hogy áll a futással? A felkészüléshez hozzátartozik, de mennyire szereti? Vagy csak kötelességből szokott futni?
– Amikor formában vagyok, nagyon szívesen futok, nem is keveset! Hetente két-három alkalommal, 10-12 kilométert.
– Akkor a szupermaratoni 15-20 kilométeres szakaszai nem adják fel a leckét.
– Azért a hétfői 24 kilométer eléggé megviselt. Az olimpia óta nem sokat edzettem, nem vagyok nagy formában, úgyhogy van egy kis izomlázam. Ennek ellenére a mai tizenekettő kilométert meghajtottam, elvégre enyém volt a tatai befutó, ki kellett tennem magamért. Remélem, nem vallottam szégyent.
– Akárcsak a pénteki hegyes-völgyes szakaszon Budakeszi felé.
– Azt sajnos, ki kell hagynom, ugyanis Göd díszpolgárává avatnak. Pedig szívesen próbára tettem volna az erőmet. Szombaton pedig Győrben kell lennem, ahol hasonló elismerés vár rám. Nagyon megtisztelő mindkét kitüntetés.

Győr után feltámadt a lengyel címvédő

Már-már könnyelműen leírtuk a szupermaratoni lengyel címvédőjét, Tomasz Chawawkót, erre tessék, a harmadik napon valósággal feltámadt poraiból. A Győr és Tata közötti 60 km-es, többnyire sík terepen 31 percet vert az összetettben vezető Vozár Attilára. A rajt most „emberi” időben volt, a futók délelőtt 10-kor indultak a győri élményfürdő elől. Az első váltóhely Bőny volt. Itt még együtt volt az élen álló férfi négyes. Chawawko, Kruglikov, Bogár, Vozár volt sorrend, két és fél perc különbséggel az első és a negyedik között. Ettől fogva azonban a rocker külsejű lengyel folyamatosan növelte előnyét, előbb nyolc, majd tíz percre közvetlen üldözője Bogár János előtt. A tatai edzőtáborba már 20 perces előnnyel érkezett. Számára még fontosabb, hogy az összetettben élen álló Vozár Attilára bő fél órát vert. Vozár azonban még így is vezet, 36 perccel Bogár és 48 perccel Chawawko előtt. Mindazonáltal a csütörtöki szakaszgyőztes újra reménykedhet. Pénteken a Tata–Budakeszi közötti újabb 60 km következik, kőkemény emelkedőkkel nehezítve. Tomasz Chawawk tavaly itt nyerte meg a versenyt, 40 percet verve a mezőnyre.

Pénteken

A mezőny negyed tízkor indul a tatai edzőtáborból. A futóknak 16.45-ig kell beérkezniük Budakeszire, a Knáb János úti általános iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában