Ország-világ

2004.10.28. 05:59

Keresztül Budapesten

BAMA

Demszky nem utazik Későbbre halasztotta hétvégi moszkvai látogatását a főpolgármester, akit kollégája, Jurij Luzs-kov hívott meg. Demszkyt a parlamentben pénteken kezdődő költségvetési tárgyalások késztették maradásra. (zsp)

II. kerület Bohémia fesztivál
Idén először a Millenáris Park ad otthont a fesztiválnak.
A rendezvény most ünnepli 15. évfordulóját. A Prágai Sörlovagrend szervezésében a jubileumi évadra való tekintettel a szokottnál is gazdagabb program várja a cseh kultúra szerelmeseit. (sk)

III. kerület TESTÜLETI ÜLÉS Óbuda önkormányzata ma tartja októberi képviselő-testületi ülését. Többek között döntenek a képviselők a társasházak felújítási programjának támogatásáról, az M0-s körgyűrűről, és az önkormányzat jelképeinek, Óbuda nevének használatáról. (zsp)

IV. kerület Csatorna épülhet Átcsoportosítással megteremtette a Leiningen utca, Vécsey utca és Fóti út közötti szakaszának csatornázására a lehetőséget az önkormányzat. A kivitelezési munka még ebben az évben megkezdődik. (vs)

V. kerület Parkolótüntetés
Az Emberibb Parkolásért Mozgalom gyalogos tüntetést tart csütörtök délután a fővárosi parkolási rendszer tervezett szigorítása ellen. A részt-vevők a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi rakpart alsó rakparti parkolójánál találkoznak, itt lehet hozzájuk csatlakozni. (ka)

VI. kerület Véradás Az And-rássy-palota első emeleti Szent István-termében október 29-én önkéntes véradónapot szervez a Credit Suisse Life & Pensions területi igazgatósága. (vs)

VII. kerület EGYETEMI SZTRÁJK
A Képzőművészeti Egyetemen sztrájkot tartanak az oktatók, tiltakozva a felsőoktatási törvény egyes pontjai ellen. A tiltakozás kiváltó oka a képző gazdasági helyzete, az egyetemek piacosításának kérdései. A sztrájk délelőtt tíz órakor kezdődik, és déli egy óráig tart az Andrássy úti épület nagyelőadójában. (ia)

VIII. kerület Táborozás
Az önkormányzat biztosítja a szükséges önrészt, hogy a Józsefvárosi Gyerekek Üdüléséért Kht. indulhasson egy 25 millió forintos pályázaton. Siker esetén a pénzből a káptalanfüredi üdülőtábort fejlesztik. (vs)

IX. kerület Vállalkozói találkozó November 12-én az Iparművészeti Múzeumba várják a ferencvárosi vállalkozókat találkozóra. Az est bevételét a kerületben élő, szociálisan rászoruló tehetséges fiatalok tanulmányainak támogatására fordítják a „deák” Tanulmányi Ösztöndíj Közalapítvány közvetítésével. (tt)

XI. kerület Játszótér Kelenvölgyben Tegnap újabb játszóteret kaptak az újbudai gyerekek. A kelenvölgyi Kéktó téren a legszigorúbb biztonsági szabályok figyelembe vételével, szép míves játékokkal készítették el a régen hiányolt játszóteret. (vs)

XII. kerület Tanácsadó szolgálat Az ingyenes társasházi tanácsadás tovább folytatódik. Továbbra is minden kedden délután négy órától rendelkezésre áll Kőhalminé S Eleonóra a polgármesteri hivatal alagsorában. (vs)

XIII. kerület Új polgármester
A kerületben 2002 áprilisában létrejött diákönkormányzat új vezetőt választott. A diákpolgármester Szabó Dániel, a Katona József Szakközépiskola tanulója lett. A fiatal tisztségviselő előző két évben is tagja volt a kerület Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának. (vs)

XIV. kerület MÚZEUMOT TERVEZNEK
Idővel Helytörténeti Múzeumot akar alapítani a Herminamező Polgári Kör. Az egyesület nemrég a Kassák Klubban egy olyan műhelyt nyitott meg, amely Zugló történetével foglalkozik. (nvzs)

XV. kerület Díszkivilágítás
Négy lámpa világítja meg sötétedés után a pestújhelyi Templom téren lévő evangélikus templomot. A lámpákat az önkormányzat támogatásával vásárolták, felszerelésüket a gyülekezet gondnoka végezte. (vs)

XVI. kerület Mélyülő kapcsolat.
A román kisebbségi önkormányzat segítségével testvérvárosi kapcsolatot épít a kerület a Hunyad megyei Petrozsénnyel. Jelenleg a horvát Novi
Vinodolskival, a németországi Waltershausen városával és Krakkó XVI. kerületével ápol hasonló kapcsolatokat a kerület. (lma)

XVII. kerület Épül a Helikopter
Egyre több családi, illetve ikerház készül az úgynevezett Helikopter lakóparkban, a rákoshegyi Helikopter út mentén. A terület infrastruktúrája kiépült, de a mindennapi ellátás még nem megoldott a környéken. Az óvodás korúakat a Kép utcai óvoda várja, a Helikopter úthoz legközelebbi iskola a Szép és az Újlak utcában van. (tt)

XVIII. kerület EMLÉKEZÉS
Megkoszorúzták Repes Józsefné márványtábláját a Rákóczi utcai Zöld Liget Óvodában. Repes Józsefné 1982-ben a gyermekintézmény céljára ajándékozta ingatlanát a kerületnek. (nvzs)

XIX. kerület Százéves templom
Kereken száz éve szentelték fel a kispesti Nagyboldogasszony katolikus templomot. Ebből az alkalomból a helytörténeti gyűjteményben kiállítás nyílt, amely december 12-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. (sk)

XX. kerület Hősi emlékmű
Pesterzsébet Önkormányzata Gáti Gábor szobrászművészt bízta meg az I. és II. világháborúban elhunyt helyi születésű katonák és polgári áldozatok emlékművének elkészítésével. A kerület 684 főt vesztett a harcok során. (lma)


XXI. kerület
Bontási tilalom
Csepel közterületein november 15-től földutakra is kiterjedő burkolatbontási tilalom lép életbe. 2005. április 15-ig csak üzemzavar-elhárítás esetén lehet megbontani a burkolatot. (vs)

XXII. kerület Tanács vállalkozóknak
Pályázati tanácsadást tartanak hétfőnként 16 órától mikro- és kisvállakozók részére a Budafok–Tétény Általános Ipartestületnél (Mária Terézia u. 60.). (kg)

XXIII. kerület Katasztrófaalap
Természeti károk esetére vis maior alapot létesített a kerületi önkormányzat. Egyes esetekben 50 és 200 ezer forinti közötti összeggel tudják segíteni a rászorultakat. (vs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában