Ország-világ

2004.10.20. 06:54

Lékó jobb volt, mint Garri Kaszparov

Hiába reméltük, Lékó Péter nem bírt ellenállni Vlagyimir Kramnyik kegyetlen támadásainak, és feladta a hétfői utolsó partit.

Schiller Zsolt

Győzelmével egyenlített az orosz sakkozó és a döntetlennel (7:7) megvédte világbajnoki címét. Nem csak az eredmény lett egyenlő, de a felek egyenlő arányban osztoznak az egymillió svájci frankos díjalapon is.
A döntő utolsó partijában a sötéttel játszó Lékó Péter a
Caro-Kann védelmet választotta. Az elején még jól állt, ám a címvédő beszorította és a magyar nagymester a védhetetlen matt előtt adta fel a partit. – Sajnos a döntetlen ellenfelemnek kedvezett, mégis szakmai siker, hogy a világ legjobban felkészült versenyzőjével szemben 7:7-et értem el – mondta Lékó. – A záró játszma óriási csatát hozott, számítottam rá, hogy Kramnyik támadni fog. S talán éppen az volt a szerencséje, hogy nem kellett tartania semmitől, kevesebb feszültséggel játszhatott, mint én. Az utolsó 4-5 partiban hatalmas nyomás nehezedett rám, és elegendő volt egy apró hiba, amelylyel az ellenfelem élt. A megingás miatt hosszú évek munkája veszett kárba, tanulnom kell ezekből a mérkőzésekből. Kramnyik megnyitásai fantasztikusak, szerintem Kaszparov és Anand a nyomába sem ér ezen a területen. Mindig kitalál valami újat. Nekem is újítanom kellett, és ezen a téren nem mozogtam otthonosan. A 14 partinak több mint a fele öldöklő küzdelmet hozott. Volt, hogy nekem kellett a csodával határos módon döntetlenre mentenem az állást, máskor Kramnyiknak, így igazságos 7:7-es döntetlen született.

Vlagyimir Kramnyik Pétert dicséri

A világbajnok is a legnagyobb elismeréssel beszél Lékó Péterről. – Mindig tudtam, hogy nehéz párharc vár rám – mondta a világbajnok. – Lékónál nincs erősebb ellenfél a jelenlegi mezőnyben, hihetetlenül védekezik és sokkal nagyobb ellenállást tanúsított, mint Kaszparov 2000-ben.

Mádl Ferenc gratulált Lékónak

A köztársasági elnök, Mádl Ferenc táviratban gratulált Lékó Péternek a Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki döntőben mutatott teljesítményéhez. „Valamennyi honfitársam nevében fogadja őszinte nagyrabecsülésemet azért a nem mindennapi teljesítményért, amelyet a sakkvilágbajnoki döntőn nyújtott. A sportszerető magyar közvélemény egy emberként szorított önnek. Bár a világbajnoki cím elhódítása ezúttal nem sikerült, sokan hisszük, hogy lesz még alkalom, amikor nagyszerű tehetségét siker koronázza.”

Lékó Péter, a világ második legjobb sakkozója

Született: Szabadka, 1979. szeptember 8. Legnagyobb sikerei 1994.: Megnyeri a 14 éven aluliak világbajnokságát; a sakkozás történetében legfiatalabb versenyzőként nagymesteri címet szerez 2001.: Rapid páros meccsen 7:5-re kikap az újdonsült PCA-világelső Vlagyimir Kramnyiktól 2002.: Győz Dortmundban, a világbajnokjelöltek versenyén 2003.: Megnyeri minden idők egyik legerősebb szupertornáját Linaresben 2004.: Bár 7:7-re végez Vlagyimir Kramnyik ellen a profi-világbajnoki páros mérkőzésen, a címvédő megőrzi elsőségét

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában