Ország-világ

2004.10.29. 01:40

Lopott jogokkal milliárdokat lehet a zsebekbe tömni

Lázin M. A.

– Szerény becslés szerint is hatmilliárd forintot kasszírozhatnak az illegális CD- és DVD-piac szereplői – véli Kálmán András, az Intercom forgalmi igazgatója. Hozzátette, ez mintegy huszonöt százaléka a legális forgalomnak.
A feketepiacon az állam is sokat veszít, hisz a legális forgalomból 22 százalék sáp illeti meg. Azaz a hatmilliárdból 1,32 milliárd bevétele lenne, ami lottóötösnek sem megvetendő.
A szakember úgy gondolja, a lopott tartalmakkal bíró CD-k és DVD-k fele-fele arányban vannak jelen a piacon.
A számítógépes játékok illegális forgalma hárommilliárd forint lehet. Ez esetben is 25 százalék körül mozog a kalózkodási arány.
Kálmán András adatai szerint tavaly novemberben jelentősen megcsappant a hazai DVD- és CD-vásárlási kedv.
A visszaesés oka vélhetően a szélessávú internet-hozzáférés elterjedése lehetett. A nagy sebességű kalandozással ugyanis viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet letölteni az illegálisan a neten tárolt filmeket, zenéket, játékokat.
Elgondolkodtató az is, hogy az országban gazdát cserélő adatok mennyisége legkevesebb a tízszerese a hasonló országokénak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában