Ország-világ

2004.10.23. 13:21

Még jó, hogy indulhatott!

„A vívásban is az iskolázáson múlik minden. Azon, hogy a tudást és a tapasztalatot hogyan adjuk át a fiataloknak, akik ezerszer is rögzítik a mozdulatot, a technikai elemet” – mondja Pézsa Tibor (69), Tokió olimpiai bajnoka.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="157"] Pézsa Tibor nem igazán boldog, mellőzöttnek érzi magát
[/caption]–  A magyar kardvívásnak hagyományai vannak, azt az oktatásmódszertant, amit Borsodi László honosított meg annak idején, nemzedékről nemzedékre adták tovább a mesterek. A titkot nem vihetjük magunkkal a sírba. Kötelességemnek érzem, hogy megtanítsam azt, amit a nagy elődöktől ellestem . Én még együtt vívhattam a legendás Kárpáti Rudolffal, Kovács Pállal, Gerevich Aladárral, s a nagy nemzedék számos klasszisával. Ez a sportág a tanulás és a tanítás állandó folyamata. Amikor megnyertem az olimpiát, tudja, mit mondott a mesterem, Szűcs János? Ült a sarokban, csendben, megvárta, amíg az ünneplők letáncoltak a pástról, majd csak ennyit szólt: „Nem baj, hogy megnyerted az aranyat, most majd lesz időd megtanulni vívni is...”
A római küldöttségből, az 1960-as játékokra összeállított együttesből, úgy érzi, „kifelejtették”. A tokiói társulatban is elsősorban csapatemberként számoltak vele, s csak az utolsó pillanatban jelölték az egyéni indulók közé. Fényes győzelemmel adott választ a kétkedőknek. Harmincnyolc évesen zárta versenyzői karrierjét, s azóta sem szakadt el a sportágtól, kötődése azonban, mint fogalmaz, igencsak egyoldalú.
Tokió bajnoka nem érzi magát teljesen boldognak, mert – noha a BSE szakosztályában igazi otthonra talált – a sportág itthon nem igazán tartott igényt a szolgálataira. 

Pézsa Tibor

Születésnap: 1935. november 15. Egyesület: Esztergom, TF-Haladás, Bp. Honvéd Olimpia: arany (kard egyéni, 1964), bronz (kard egyéni, 1968; csapat: 1968 és 1972) Világbajnokság: arany (1966 és 1970), ezüst (1962, 1966, 1967, 1970 és 1971), bronz (1963 és 1967)

Esztergom fia pezsgő vívóéletet szeretne

A kardvívás „nehéz embere” közvetlen környezetében megkap minden tiszteletet – a városmajori klubban a gyerekek büszkék arra, hogy a világ egyik legjobb kardvívója egyengeti útjukat, s a szülőváros, Esztergom is névadót tartott a napokban jeles olimpikonja tiszteletére. „Remélem, hogy a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnokban egyszer majd vívóversenyt is rendeznek, már szervezem a sportág-népszerűsítő bemutatót.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában