Ország-világ

2004.10.26. 06:11

Mindhalálig Elisabeth a színpadon

Janza Katának óriási meglepetést hozott a Magyar Operett Napja. Nem titkolja, nagyon jólesett neki, hogy a társulat őt jelölte a rangos elismerésre.

Szilágyi Ágnes

Kata meghatódva idézi föl a gálaesten elhangzott méltatást.
– Kerényi tanár úr a színpadra szólított, hogy a díjat átadja. Azt mondta: „Olyan színésznő kapja a díjat, aki ha belép a színpadra, nem lehet másra figyelni, csak rá.”

A színésznő már nyáron örömmel újságolta, hogy szeptembertől ismét Elisabeth jelmezébe bújik. Jóval túlhaladtak a bűvös századik előadáson, de Kata imádja a feladatot. Azt mondja, soha nem lehet megunni a szerepet. A színésznőt kollégái mostanában az Elisabethtel ugratják.
– Azzal szórakoznak, emlékszem-e a musical szövegére. Ha álmomból felriasztanak, akkor is elénekelem bármelyik dalt. Soha nem felejtem el Szegeden a házi főpróbát, amikor megvicceltük a tanár urat, Kerényi Miklós Gábort. Pedig komoly darab! Ennek ellenére a Halált játszó kollégámmal, Szabó P. Szilveszterrel jelmezt cseréltünk. Ő Elisabethként lépett ki a színpadra. Én pedig a hozzám képest hatalmas köpenyében és az öt számmal nagyobb cipőjében jelentem meg. A kollégák dőltek a nevetéstől. A tanár úr néhány másodpercig döbbenten nézett bennünket, nem tudtuk, mit szól majd. Aztán harsányan felnevetett ő is.
- Elkényeztetnek a feladatokkal – kopogja le nevetve.

Játszik az Elisabethben, a Rómeó és Júliában, a Helló, igen!-ben és a Sweet Charityben is. Decemberben elkezdi próbálni Miskolcon, A notre-dame-i toronyőrben Esmeralda szerepét. Eközben különböző szinkronfeladatokat kap, ő a Disney-filmek állandó szereplője. Az Aladdinban Jázmin hercegnő híres dalát énekelte. Az ő hangján csendül föl magyarul Malacka, a hős tíz nótája is.A következő dalos feladat a Micimackóban vár rá.

Janza Kata boldog és elégedett. Ha van egy kis ideje, kislánya mellett szerelmével, Lacival tölti. Párja az Operettben táncos. – Életünkben először Esztergomban találkoztunk az egyik Elisabeth-előadáson. Egymásra néztünk, és végünk volt. Eddigi kedveseim szőkék voltak, azt gondoltam, ez a végzetem. Tévedtem, Laci sötét barna hajú és zöld szemű…

Operettünnep (október 24.)

Lehár Ferenc halálának napja és Kálmán Imre születésnapja. Ekkor osztják ki az operett- és musicalszínészeknek járó szakmai elismeréseket. 2002-ben alapították a díjat. Védnökök: a Musica Hungarica Lemezkiadó és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Az idei év musicalszínésznője: Janza Kata Az évad legígéretesebb tehetsége: Dolhai Attila Életműdíj: Mednyánszky Ági Bársony Rózsi-gyűrű: Siménfalvi Ágota

Janza Kata

Budapest, 1972. augusztus 13. Tanulmányok: Gór Nagy Mária Színitanoda (1977) Első lépések: a Bergendy Szalonzenekarral vált ismertté 1996–1997.: székesfehérvári Vörösmarty Színház 1998-tól Budapesti Operett Színház

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában