Ország-világ

2004.10.18. 15:55

Morfium - befejeződött a Csáth Gézáról szóló rövidjátékfilm forgatása

Befejeződött a Morfium című, Csáth Géza íróról szóló rövidjátékfilm forgatása; András Ferenc alkotása a jövő februári filmszemlén kerül először nagyobb közönség elé - közölte a produkció sajtószolgálata a sajtóval. "A zsenialitás természetéről, a zseni szabadságáról, művész és életmű viszonyáról forgattunk filmet" - idézték a közleményben a Balázs Béla-díjas rendezőt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] András Ferenc
[/caption]
Aktuális kérdések ezek, aminthogy sajnos aktuális a drogfüggőség  problémája is - tette hozzá András Ferenc, aki szerint szakmai és  intellektuális szempontból ezeket a kérdéseket soha senki nem látta  át mélyebben, mint maga Csáth Géza. 

A félórás film addig a napig követi Csáth Géza (1887-1919) író,  zeneesztéta, orvos, polgári nevén Brenner József életútját, amikor  korán elhatalmasodó kábítószer-szenvedélye miatt a fiatal  pszichiátert menesztik a budapesti Moravcsik klinikáról. 

A főszerepet a Mix című magyar filmben feltűnt, a győri  színházban Hamletként bemutatkozott Kolovratnik Krisztián, Moravcsik  professzort Bács Ferenc, míg Brenner barátnőjét a Szolnoki  Szigligeti Színházból érkezett Gubík Ági alakítja.

A Morfium nem szórakoztatási szándékkal készült, noha a  gondolatoknak és a szenvedélyeknek az a tobzódása, ami Csáthra  jellemző, garancia az unalom ellen - olvashatók a rendező szavai a  közleményben. 

"Az volt a fontos, hogy a szöveg, a szerepjáték és a  virtuozitás, mellyel Kardos Sándor a digitális kamerát kezeli, száz  év távlatából is visszaadja azt a különlegesen termékeny légkört és  a rendkívüli vonzerőt, mely Csáth Gézát jellemezte" - vallja András  Ferenc, akinek a nevéhez fűződik egyebek mellett a Veri az ördög a  feleségét, A nagy generáció és a Dögkeselyű című film rendezése.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Csáth Géza
[/caption]
A Morfium vágási munkálatai november közepéig befejeződnek, a  film a februári filmszemlén kerül először nagyobb közönség elé az  Atlantic Film és a Duna Televízió produkciójában - áll a  közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában