Ország-világ

2004.10.23. 01:11

Muszáj választania a nőnek család és karrier között?

Sokan hivatásuk mellett a gyermeknevelésről sem szívesen mondanának le. A szakértő szerint nem is kell választaniuk, inkább az otthoni teendőket kellene igazságosabban megosztani a férjjel.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="142"] Egész embert kívánna a gyermeknevelés és a háztartás vezetése
[/caption]Manapság Magyarországon még nem jellemző, hogy a férfiak ugyanúgy kivennék részüket a családdal kapcsolatos feladatok ellátásából, mint a nők – hangsúlyozza dr. Szilágyi Vilmos pszichológus. – A nők esélyegyenlőségéért még sokat kell tennie a társadalomnak. Karrier, előmenetel, pénzkeresés, tárgyalások, naprakésznek lenni, követni kell a szakmai áramlatokat, megfelelni a főnöknek. Mindezt természetesen úgy, hogy közben csinosak, ápoltak maradjunk. Egy ettől merőben eltérő, másik világ: otthont teremteni, tisztán tartani a lakást, mosni, finomakat főzni. Odafigyelni gyerekekre, férjre, gyöngéd szeretőnek és anyának lenni egyben. Nevelni, ha kell, szigorúan; pelenka, napközi, házi feladat, vasalás, hétvégi bevásárlás, az idősödő szülők gondozása. Miként lehet ezt a két világot öszszeegyeztetni? Hogyan lehet mindkettőben létezni, mit több: jól létezni? Ez a mai nők számára nagyon nehezen eldönthető kérdés. Pedig az anyák gondja mindenki gondja. Az egész ország veszít, ha a gyerekek körül nincs biztonságot nyújtó család, mert munkája miatt mindkét szülő éjt nappallá téve dolgozik. A nők próbálnak otthon is, munkahelyükön is helytállni. Nem mindig hoznak tökéletes döntéseket, de az biztos, hogy őket továbbterhelni nem lehet. A pszichológus szerint a család és karrier közt őrlődő asszonyok számára megoldás jelenthetne, ha a férfiak is harcba szállnának megfáradt feleségeikért. Az ugyanannyit dolgozó nőt például otthon egy ugyanannyi házimunkát végző férj segíthetné.

Éva 48 éves, külkereskedő, két nagylány édesanyja. – Édesanyámtól sok szeretetet és gondoskodást kaptam – mondta. – A meleg vacsora és az esti mese után éjszakánként vasalt, emellett állandóan olvasott, tanult is valamit. Az ő példája miatt számomra is természetes volt, hogy a család mellett komoly hivatásom legyen. Amikor megszülettek a gyermekeim, sokan még a rokonságból is megbotránkoztak azon, hogy elmentem gyesre. Szerintük egy diplomás nő nem engedheti meg magának, hogy évekre kiessen a munkából. A gyes alatt nemcsak babáztam és pelenkát mostam, hanem sikerült levelezőn megszereznem egy újabb diplomát is. Bár nem lett belőlem csúcsvezető, mégis boldoggá tesz a munkám. Nagyon jó érzés, hogy emellett a gyermekeimre is nagyon büszke lehetek.

Kevés magyar nő kerül vezető pozícióba

Amerikában elfogadott, hogy a nő a karrierépítés mellett gyermeket is vállal. Közülük viszont kevesen emelkednek bizonyos vezetői szint fölé. Európában konzervatívabb nézetek uralkodnak, itt inkább a nő családanya szerepét helyezik előtérbe. Magyarországon a vezető posztot betöltő asszonyok aránya alacsony ugyan, de még mindig magasabb az európai átlagnál.

Villámhárító szerepet töltenek be a főnökasszonyok a munkahelyeken

Egyre növekszik a nagyvállalatok igazgatótanácsainak bársonyszékeiben ülő nők száma. Többségüknek azonban csupán villámhárító szerepet szánnak a cég gondokkal terhes időszakában. Általában csak átmenetileg sikerül megkapaszkodniuk a férfi többségű cégvezetés ranglétrájának egyik felső fokán – állapította meg Alex Haaslam brit pszichológus. Akkor kérik fel egy-egy bonyolult irányítási manővert követelő csúcsmenedzseri állásra a nőket, ha a vállalat nehézségekkel küszködik. Amikor azonban a helyzet rendeződik, és az üzletmenet felfelé ível, a férfiszolidaritás működésbe lép, és a kinevezett nő körül megfagy a levegő. Remekül helytállnak tehát a férfiak azokban az időszakokban, amikor a dolgok jól mennek. Kritikus helyzetekben viszont valószínűleg az a jobb megoldás, ha a nők veszik kézbe a dolgokat – vonta le a következtetést tanulmányában Haaslam professzor.

Hogyan teljesítsen jól mindkét fronton

1. Tervezze meg az életét Gondolja végig alaposan, mire vágyik, mit szeretne a legjobban elérni. Mérje fel erősségeit és gyenge pontjait. Időben ütemezve készítsen életpályatervet. 2. Fontos a szakma Tanácsos olyan munkakört választani, amit szükség esetén otthonról is el lehet látni. Így aztán akkor is gyermekével lehet, amikor dolgozik. Ráadásul az otthon töltött évek alatt sem marad le a munkájában. 3. Tanuljon meg kiszállni Jegyezze meg: nincs pótolhatatlan munkaerő. Gyermeke első évei azonban sohasem térnek vissza. Ne sajnálja azt az időt, amit vele otthon, nyugalomban tölthet. Nincs az a csodálatos karrier, amely pótolhatná a kicsi szeretetét. 4. A jókat visszaveszik Aki egy munkahelyen korábban már kivívta főnökei elismerését, annak a gyes után is könnyebb lesz visszatérnie. A kiemel-kedő szakmai képességek, a megbízhatóság és a kollégák szeretete megvédheti a kismamákat a leépítéstől. 5. Időzítse jól a szülést Manapság harmincéves kor körül érdemes gyermeket vállalni. Addigra már a nő kellően érett az anyaságra, ráadásul munkahelyén is megalapozta későbbi karrierjét. A gyermekkel otthon töltött évek alatt saját szakmai továbbképzésével is foglalkozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában