Ország-világ

2004.10.26. 06:01

Négynapos fogyókúra három hónapon keresztül

Húsz kilót is fogyhatunk három hónap alatt, ha az amerikai sportorvosok tanácsai szerint táplálkozunk. A súlyfelesleg leadása mellett észrevétlenül megváltozik szervezetünk működése is, ezért később sem jönnek vissza a leadott kilók.

Árvay T.–Szilágyi Á.

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Akár egy pizzát is nyugodtan megehet a fogyókúra idején, de kizárólag a négynapos ciklus harmadik napján
[/caption]A diéta három hónapig tart, négynapos ciklusokra osztva. Mindegyiken más ételt fogyaszthatunk. Kávét vagy teát korlátlan mennyiségben ihatunk, de tej és cukor nélkül. Reggel annyi gyümölcsöt fogyaszthatunk, amenynyi jólesik. Havonta egyszer iktassunk be víznapot. Semmit nem szabad megváltoztatni vagy kihagyni. A szervezetnek a kidolgozott sorrendben van szüksége a megfelelő tápanyagokra. Ha elérjük a megcélzott testsúlyt, abbahagyhatjuk a fogyókúrát. Térjünk vissza szokásos étrendünkhöz, de reggelire kilencven napig csak gyümölcsöt együnk. Ezalatt újabb három kilót fogunk leadni, mert testünk működése átalakult.

1. Proteinnap:
REGGELIRE gyümölcsöt fogyaszthat, bármennyit.
EBÉDRE három szelet főtt vagy sült húst egyen, egy szelet kenyérrel és rengeteg salátával. Olajat ne öntsön a zöldségekre. A húst kiválthatja három darab főtt vagy sült tojással,  de sovány sajtot is ehet helyette. Ebéd után kötelező meginnia két deciliter erőlevest, de csakis tészta nélkül. Tejterméket és sajtot csak ezen a napon fogyaszthat.
VACSORÁRA ugyanazt egye, mint ebédre. Levest már ne igyon utána.

2. Keményítőnap:

REGGELIRE a szokásos gyümölcsadagját eheti.
EBÉDRE bármilyen zöldségfélét választhat, de szigorúan csak főzve. Ehet babot, borsót, zöldbabot, lencsét, sárgarépát, burgonyát vagy amit megkíván. Hogy ne menjen el a kedve a főzelékektől, használjon sót, ketchupot vagy főtt paradicsomot. Ezen a napon is megehet egy szelet kenyeret és annyi salátát, amennyit akar.
VACSORÁRA ugyanazt fogyaszsza, mint ebédre. Most is főtt zöldségeket és salátát ehet, de lehetőleg kisebb mennyiségben, mint délben. Mellé elmajszolhat egy szelet kenyeret.

3. Szénhidrátnap:

REGGELIRE gyümölcsöket fogyasszon.
EBÉDRE tésztát egyen. Választhat egy közepes méretű pizzát, spagettit vagy sós süteményeket. Ez utóbbiból olyan mennyiséget fogyasszon, amennyi megfelel egy átlagos méretű pizzának. Használjon az ízesítéséhez ketchupot vagy más szószt.
VACSORÁJA megédesítheti estéjét: két szelet tortát, három gombóc fagyit vagy három apró kalácsot ehet. Hihetetlennek tűnhet, de utána kötelező megennie még egy szeletnyi főzőcsokoládét is.

4. Gyümölcsnap:

REGGELIRE, EBÉDRE, VACSORÁRA: a ciklus zárónapján csak gyümölcsöket ehet. Reggelire, ebédre és vacsorára fogyasszon bármilyen fajtát, korlátlan mennyiségben.
Az ötödik napon kezdje újra az egész ciklust, az első naptól. Ne felejtsen el havonta egy víznapot beiktatni a gyümölcsnap után. Ilyenkor csak ásványvizet igyon, és ne vegyen magához semmiféle szilárd táplálékot. Amint elérte a versenysúlyát, hagyjon fel a szigorú diétával. Étkezzen a szokásos módon, azzal a kikötéssel, hogy három hónapig csak gyümölcsöt reggelizzen.

Tippjeinkkel elkerülheti a visszahízást

– Naponta ellenőrizze mérlegen a testsúlyát és ha súlygyarapodást észlel, azonnal kezdjen újabb erőteljes diétába. – Száműzze hűtőszekrényéből, kamrájából, asztaláról a csábító, hizlaló ételeket. – Soha ne nassoljon! – Ne engedje, hogy éhségérzete elhatalmasodjon. Táplálkozzon rendszeresen, de egy alkalommal csak keveset egyen. – Jóllakottan menjen a boltba. – Kisebb tányérra tegyen minden fogást, hogy nagyobbnak tűnjön az adag. – Soha ne étkezzen kapkodva, rágjon meg alaposan minden falatot. – Hetente tartson tisztítókúrát, gyümölcsnapot. – Igyon esténként salaktalanító gyógyteát. – Kerülje a panírozott, zsíros, cukros ételeket. – Kávéhoz, teához használjon édesítőszert. – Sétáljon, ússzon, kiránduljon minél többet.

Miért esznek sokat, akik fogyni szeretnének?

Oláh Marianna kineziológus szerint a fogyókúrázók legtöbbször arra panaszkodnak, hogy nem tudják leküzdeni evés iránti vágyukat. Ennek lehetnek testi és lelki okai egyaránt. A vitamin- vagy ásványianyag-hiányt orvosi vizsgálattal mutathatják ki. Pszichológiai kezelésre akkor van szükség, ha testileg egészségesnek tűnik a páciens. Ilyenkor fel kell deríteni, milyen gondok lehetnek a háttérben: sikertelenség, életvezetési vagy munkahelyi gondok, esetleg stressz. Önmagában az evés csökkentése nem vezet sikerre. Teljes életmód-változtatásra van szükség ahhoz, hogy tartós eredményt érjünk el. Rendeznünk kell kapcsolatainkat szeretteinkkel, többet kell mozognunk, meg kell találnunk az egyensúlyt munka és magánélet között. Mozgás hatására például az agyunk örömhormonokat termel, elégedettebbé válunk, nem lesz szükségünk a csokoládémajszolásra. Pár hét alatt javul a közérzetünk, és kevesebb ételt kívánunk majd. Mielőtt azonban új táplálkozási szokásokat vezetnénk be, kérjük ki dietetikus vagy természetgyógyász véleményét. A legjobb eredményt ugyanis testreszabott fogyókúrával érhetjük el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában