Ország-világ

2004.10.29. 05:42

Összhang a belső óránkkal

Október végén váltunk nyáriról téli időszámításra. Az óraátállítás sokaknál felborítja a belső, biológiai óra működését is.

Németh Zs. – Farkas C.

Testünk minden élettani folyamatában tevékeny és pihenő-szakaszok váltják egymást. Minél rendszeresebb az életvitelünk, annál valószínűbb, hogy egészségesek maradunk.

Szellemi tevékenység.
Az agy 10-12 óra között éri el teljesítménye csúcsát. Ez a legalkalmasabb idő bonyolult szellemi munkák elvégzésére. Lehetőleg ilyenkorra ütemezze feladatait, vizsgáit, nagyobb összpontosítást igénylő üzleti tárgyalásait.

Testi erőfeszítés.

Az izomzat délután van a legjobb formában. Ekkorra időzítse lakása felújítását, a heti bevásárlást, a kitartást igénylő sportokat.

Emésztés.

A gyomor délben különösen aktív, ez a megfelelő időpont a gazdag lakomákhoz. Estére az emésztés és a májműködés lelassul. Ez az oka annak, hogy a késői étkezések után kellemetlen teltséget érzünk, rosszul alszunk. Vacsorára nem tanácsos nehezen emészthető, zsíros ételeket fogyasztani. Kedvező, ha az esti fogásokhoz emésztést segítő fűszereket használ, például kakukkfüvet vagy zsályát.

Alkoholfogyasztás.

Egy pohár pezsgőtől délelőtt könnyen becsíphetünk, de ha este hörpintjük fel, nem leszünk spiccesek. Délelőtt az anyagcsere teljes gőzzel dolgozik, ezért az alkohol gyorsabban jut a vérbe.

Immunrendszer.

Vigyázzon az óraátállítás utáni napokban, mert az immunrendszer ilyenkor legyengül. Amint visszazökkenünk a megszokott ritmusba, ellenálló képességünk is megnő.

Fájdalomérzet.

Délelőtt 8 és 12 óra között a bőr érzékeny a fájdalomra. Injekciót délután adassunk be. A fogászati kezeléseket 15 órára időzítsük, amikor a legjobban tűrjük a fájdalmat.

Óraátállítás.

Október 31-én nyerünk egy órát. Vasárnap hajnali 3-kor egy órával vissza kell állítani a vekkert 2 órára. A téli időszámítás kezdete hét végére esik, a belső óra átállítása fokozatos lehet. Az ébredés, a lefekvés és az étkezések idejét hétfő reggelig fél-fél órával toljuk el. Aki rendszerességre törekszik, rövid időn belül újra kiegyensúlyozottá teheti szervezete működését.

Nem mindegy, mikor vesszük be a gyógyszereket

- A magas vérnyomást ellensúlyozó készítményeket reggelente kell szedni. Délelőtt a legmagasabb ugyanis a vérnyomás, és a szív is ilyenkor ver a leggyorsabban. - Koleszterincsökkentő szereket esténként tanácsos bevenni, mert addigra halmozódnak fel a káros anyagok a szervezetben. - A fájdalomcsillapítók napközben jóval erősebb hatást képesek kifejteni, mint esténként. Megfigyelhető, hogy ha a fájdalom csak este jelentkezik, akkor nagyobb adag gyógyszer csillapítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában