Ország-világ

2004.10.26. 06:55

Pekingre nem figyel, csak négy év múlva az olimpián

„Életem legnagyobb egyéni eredményének tartom, mérföldkő a pályafutásomban!” – lelkendezett a dániai viadal megnyerése után Tóth Krisztina.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignright" width="171"] Tóth Krisztina nem pihenhetett sokat, tegnap már visszautazott német csapatához
[/caption]Ő az asztalitenisz Pro Tour-sorozat nyolc és fél éves történetének első magyar győztese, s a női szakágban a városmajori légiós Boros Tamara mellett a második európai születésű játékos, aki az ázsiai sikersorozatot meg tudta törni. Ünneplésre nem sok ideje maradt: vasárnap hazarepült, s hétfőn délben már kocsiba ült, s utazott németországi „munkahelyére”, a Busenbach csapatához.
– Ezúttal nem voltak ott a mezőnyben az edzőtáborozó kínaiak, így reménykedtem abban, hogy bejutok a legjobb négy közé. Mindig az előttem álló meccsre figyelek, így vasárnap délig nem álmodoztam a győzelemről. Boldog és felszabadult vagyok, nem nyomaszt, hogy mikor tudok végre egyéniben első lenni.
– Irány a pekingi mestertorna?
– Addig még van két európai Pro Tour-verseny novemberben. Edzőmmel, Tarján Andrással azt beszéltük meg, hogy a németországi viadalon indulok. Úgy tűnik, pontjaim alapján ott lehetnék a finálé 16-os mezőnyében, ám igencsak kétséges, hogy valóban elutazom-e Ázsiába.

Tóth Krisztina

Születésnap: 1975. május 29. Sikerei: Olimpián: páros 4. hely (Bátorfi Csillával, 2000) Világbajnokságon: páros bronz (Bátorfival, 1995) Európa-bajnokságon: öt aranyérem (párosban 1994 és 2000, csapatban 2000, vegyes párosban 1996 és 2000) Európa Top-12 versenyen: bronzérem (2003)

– Pedig párosban Bátorfi Csilla társaként is érdekelt lenne.
– Még meg kell beszélnem vele, hogy mit tervez ő. A döntés azonban klubjaink kezében van. Mindketten a Bundesligában légióskodunk. A munkáltatóinknak az az érdeke, hogy játszunk a csapatbajnokság mérkőzésein, nem pedig az, hogy saját zsebre, a Pro Tour-sorozaton álljunk asztalhoz. Egyetlen mérkőzés kedvéért tízórás repülőútra vállalkozni, Kínában az ázsiaiak ellen próbálkozni, s közben mindezért német munkaadóinkkal is hadakozni nem tűnik okos dolognak. Szóval még megfontolandó az esetleges távol-keleti túra.

– Pekingbe máskor is el lehet utazni. Mondjuk négy év múlva, az olimpiára...
– Egyelőre nem tekintek ilyen messzire. Hagyom, hogy magától alakuljanak a dolgok. Tavasszal múltam harminc, de éppen az eredményem igazolja, nem kell siettetni a visszavonulást. Azt beszélik, a pekingi olimpián eltörlik
a párost, s az egyéni mellett csapatversenyben hirdetnek eredményt. 

Tízezer dollár járt az arhusi torna győzelméért

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) 1996 óta a „rokonszakma”, a tenisz példája alapján szervezi a korábbi nagy nemzeti bajnokságok helyére lépett, évi 12-16 pénzdíjas viadalból álló sorozatot, s a pontverseny legjobb 16 egyéni résztvevője és 8 párosa számára kiírt finálét. A Major Pro Tour-versenyeken minimum 90 ezer dollárt osztanak szét a szereplők között (a dániai egyéni sikeréért Tóth Krisztina 10 ezret kasszírozott), s vannak alacsonyabb díjazású, úgynevezett Regular Pro Tour események is. A december közepi pekingi döntőre a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina páros, egyéniben pedig Fazekas Mária, s mostani egyéni bravúrjával Tóth is meghívót kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában