Ország-világ

2004.10.19. 09:32

Polgármesteri jutalmakat korlátozna a parlament

Zsidai P.

Legfeljebb hat hónapnyi fizetést lehessen polgármesteri jutalomként adni. Erről döntött tegnap az Országgyűlés, miután eddig semmi sem szabályozta a mértéket.

Lapzártánk után szavazott az Országgyűlés a polgármesterek és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának szabályozásáról. A törvénymódosítás lényege, hogy a jutalom mértéke nem haladhatja meg a polgármester illetményének és tiszteletdíjának hathavi összegét. Az előterjesztést az önkormányzati bizottság önálló indítványként nyújtotta be, két indokot csatolt hozzá. Az egyik: a polgármesteri illetmény tavaly januári jelentős emelése. A másik: eddig nem szabályozták a jutalom nagyságát és kioszthatóságának gyakoriságát.

A törvényhozók figyelmét a törvényi hiányosságokon túl a közelmúlt kimagasló jutalmai keltették fel. Budaörs polgármestere és alpolgármesterei tavaly tizenkét havi jutalmat vettek fel. Bodrogi Györgyné, Nagykáta polgármestere szerint az önkormányzatok túlnyomó többségében nem jutalmazzák külön az elöljárókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában