Ország-világ

2004.10.22. 01:30

Politikai névjegyünk

Az Európai Unió és a NATO vezetőivel tárgyal Brüsszelben a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc két új miniszterét is bemutatja.

Csák E. – Gyulay Z.

Üzenete van annak, hogy az új magyar kormányfő második külföldi útja az EU és a NATO központjába vezetett – erősítették meg lapunknak kormánykörökben. Az út több mint ismerkedés. Gyurcsány Ferenc arról igyekszik meggyőzni brüsszeli tárgyalófeleit, hogy hazánk kiszámítható és megbízható tagja mindkét szövetségnek. Másfelől  abban érdekelt, hogy a szövetségi rendszerek hatékonyan működjenek. Utolsó hivatalos külföldi útján az előd, Medgyessy Péter az Európai Bizottság új elnökének figyelmébe ajánlotta Gyurcsány Ferencet.
A miniszterelnök magas szintű tárgyalásai jó alkalmat adnak arra, hogy hivatalosan bemutatkozzon kormánya két új tagja, Baráth Etele integrációs miniszter és Somogyi Ferenc külügyminiszter. Utóbbi esetében természetesen formális aktusról van szó, hiszen Somogyinak meghatározó szerepe volt hazánk NATO- és EU-tagságának előkészítésében.
Gyurcsány Ferenc rögtön megérkezése után találkozott Josep Borrell-lal, az Európai Parlament elnökével.
A miniszterelnök ismertette hazánk álláspontját a kibővült unió további működéséről. Külön szólt kormánya szomszédságpolitikájáról, s a többi között arra kérte az elnököt, támogassa az európai határőrközpont budapesti elhelyezését. Este Gyurcsány Ferenc szűk körű munkavacsorán vett részt José Manuel Durao Barrosóval, az Európai Bizottság megválasztott elnökével.
Mindkét  megbeszélésnek különös súlyt adott, hogy az elmúlt hetekben az Európai Parlamenten belül heves vita támadt az új Európai Bizottság  leendő tagjairól, különösen Rocco Buttiglione olasz biztosjelöltről. Mellette több más politikus, így az energiaügyi biztosi posztra jelölt magyar Kovács László alkalmasságát is megkérdőjelezte sok képviselő. Barroso és az EP vezérkara csütörtöki tisztázó megbeszéléséről és a kialakult helyzetről Gyurcsány Ferenc az elsők között és első kézből kaphatott tájékoztatást.

Barroso változatlanul hagyja kijelölt csapatát

Nem cseréli ki az elképzelések szerint novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottság elnöke a testület sokak által bírált, bel- és igazságügyért felelős tagját, viszont elvonná tőle a kisebbségek kérdéskörét – közölte az Európai Parlament (EP) egyik képviselője csütörtökön Brüsszelben. José Manuel Barroso, az új elnök saját maga fogja irányítani a megkülönböztetés elleni harcot a testületben – jelentette be a politikus csütörtökön, miután találkozott az EP vezetőivel. Egyben leszögezte: Buttiglione levelet küldött neki, amelyben sajnálkozik kijelentéseinek utóélete miatt, s leszögezi, hogy nem állt szándékában senkit sem megsérteni.

Liberális nem várható

Guido Westerwelle és Kuncze Gábor azt szorgalmazza, hogy az olasz Rocco Buttiglionét az új összetételű Európai Bizottságban ne bízzák meg a bel- és igazságügyi biztos feladatkörével. Ez az álláspont alakult ki a német Szabad Demokrata Párt és a magyar Szabad Demokraták Szövetsége elnökének csütörtöki berlini találkozóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában