Ország-világ

2004.10.19. 07:30

Rejtő Ildikó duplázott a páston

Öt olimpián szerepelt, de kevésen múlott további másik két részvétele. Az 1956-os melbourne-i játékokon junior-világbajnokként már helye lett volna a csapatban, ám úgy döntöttek, lesz még ideje ötkarikás szereplésre, az 1980-as játékok előtt pedig az volt a szakmai minősítés, hogy jöjjenek a fiatalok.

Árvay Sándor

 A tokiói olimpia kétszeres bajnoka csaknem negyedszázadon át volt a nemzetközi elit tagja, s a hetvenhez közelítve ma is a tőrről álmodik. Sőt: vívóterveiről beszél.
– Egyéniben már voltam veterán-világbajnok, a csapatarany azonban még hiányzik. Ez a szám egyelőre nem szerepel a programban, de tervezik, hogy műsorra tűzik, s akkor pástra szeretnék lépni. Hasznára lennék az együttesnek, hiszen a nevezés feltétele, hogy a csapat összéletkora kétszáz év felett legyen. Társaim jöhetnek a fiatalabb korosztályból, mivel én sok évet viszek be.
– Nem csak évet, tudást is...
– A technikámmal, a vívásommal talán nincs is baj, a kezem még jó, a térdem azonban már rozoga.
– Ma is rendszeresen sportol?
– A Héliában szoktam úszni, s tornázom is egy kicsit. Egy versenyért azonban hajlandó lennék egy injekciókúrának alávetni magam. Így volt ez az 1999-es vébé előtt is, s a MÁV Kórház „edzőtáborának” arany lett az eredménye. Ha indulnék a vébén, ismét kölcsön kellene kérnem Nagy Orsi sportszereit – az újpesti kardozó felszerelésével szoktam alkalmanként vívni, ő is balkezes, így minden tökéletesen passzol rám.
A vívás azonban már leginkább csak emlékidézés. Kitaláltam, s meg is szerveztem, hogy kéthavonta összeülünk régi társak, nemcsak az én korosztályom, hanem fiatalabbak is. Főzünk, beszélgetünk kártyázunk. Jó érzés, hogy a női vívókör így tartja a kapcsolatot egymással.
– Visszapergetik a negyven évvel ezelőtti aranymeccs pillanatait is?
– Gyakran szóba kerül. Én külön büszke vagyok arra, hogy egyéni győztesként a csapatsikerben is komoly részt tudtam vállalni. Három asszót hoztam, Juhász Kati szintén három győzelemmel zárt, Ágoston Judit egyet nyert, Lidi, Sákovicsné Dömölky Lídia pedig kettőt. A másodikkal kaparintottuk meg a bajnoki címet: 8:7-re vezettünk, de rossz volt a tusarányunk, kellett tehát a győzelem. Halálra izgultuk magunkat, hiszen Sisova 2:0-ra és 3:2-re is vezetett már.
A szovjetek tehát egy találatra voltak a végső sikertől. Lidi egyenlített, s aztán egy lépéskitöréses egyenes szúrással megszerezte a győzelmet. Marosi Paula, aki nem vívott a fináléban, volt az első, aki a nyakunkba ugrott. Ez volt a negyedik tokiói aranyérem.

Rejtő Ildikó

Születésnap: 1937. május 11. Egyesület: Ú. Dózsa Olimpia: arany (egyéni és csapat, 1964), ezüst (csapat 1960, 68, 72), bronz (egyéni 68, csapat 76) Világbajnokság: arany (1959, 62, 63, 67, 73), ezüst (hétszer), bronz (háromszor).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában