Ország-világ

2004.10.18. 08:32

Siker Torontóban

Nagy sikert aratott Torontóban a "Fókuszban a Föld" című Filmfesztiválon Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmje. A film Verespatak történetét dolgozza fel, ahol egy kanadai-román vegyesvállalat Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját szeretné megnyitni.

BAMA

A tervek szerint a vállalat cianidos eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kinyerni. Előtte azonban négy falu lakosságát kell elköltöztetni. 
A drámai eseményeket megörökítő film torontói bemutatóján sok Kanadában élő román származású aktivista a bánya nyitása ellen tiltakozó röplapokat osztogatott. Kocsis Tibor a 2000-ben a Tiszát ért ciánszennyezés kapcsán kezdte el dokumentumfilmjét forgatni. A katasztrófából kiindulva jutott el Verespatakig, ahová egy kanadai cég a térség legnagyobb aranybányáját tervezi, hatalmas ülepítőtóval, hegyek eltűntetésével. 

  
Új Eldorádó (New Eldorado) – színes magyar dokumentumfilm, 2004. Rendezte, producer, kép: Kocsis Tibor. Zene: Melis László, Chris Field, Fanfarle Ciocarlia. Narrátor: Végvári Tamás. Ének: Sebestyén Márta. Forgalmazó: Budapest Film + Flóra Film. 80 perc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában