Ország-világ

2004.10.16. 08:54

Sportrajongó csemeték

Nem lehet elég korán kezdeni a mozgást. A sport jót tesz, az viszont nem mindegy, milyen edzésre járatjuk a gyerekünket. Kellő odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a kicsikből később egészséges felnőttek legyenek.

Kocsis Tímea

A legtöbb kisgyerek ösztönösen szeret mozogni. Sok szülőnek gondok okoz, hogy mivel kösse le csemetéje energiáit. Erre a legjobb megoldás a sport. Csak olyan mozgásformát válasszunk, amiben a kicsi kedvét leli.
Kisiskoláskorban lehetőségünk nyílik rá, hogy gyermekünk testalkata és vérmérséklete szerint válaszszunk neki sportágat. Bátor gyerekeknek küzdősportok javasolhatók, mozgékony, fürge kicsiknek megfelel az atlétika. Ha nem kitartó a gyermek, ne úszni vigyük, inkább labdajátékot válasszunk számára. A csendes, befelé forduló apróságból remek úszó vagy kerékpáros lehet.
Míg az általános iskolákban viszonylag sokat és szívesen sportolnak a gyerekek, ugyanez a középiskolásokról már nem mondható el. Hiába az edzések változatos kínálata, nagyon kevés tanuló veszi azokat igénybe. Az alakjukért aggódó tini lányok inkább kevesebbet esznek, de mozogni nemigen hajlandók. Sajnos a tanmenetbe beiktatott heti két tornaóra kevés ahhoz, hogy jó kondícióban tartsa a gyerekeket. Aggasztóan magas a gyógytestnevelésre szorulók száma. Legtöbben gerincproblémák, asztma vagy allergia miatt kapnak felmentést a tornaórák alól.
Komoly döntés elé állítja a szülőket, ha kiderül, hogy gyerekük tehetséges. Az élsportolónak vállalnia kell a napi egy-két edzést, és lehet, hogy idővel magántanulóvá kell válnia. A családtól nagy anyagi áldozatot követel a rendszeres versenyzés, az utazások, edzőtáborok és a felszerelések évente akár 200-300 ezer forintot is felemészthetnek.
Minden egyesületnél szakképzett edzők foglalkoznak a gyerekekkel, elvileg nem fordulhat elő, hogy az életkori sajátosságokat meghaladó terhelésnek teszik ki a tanítványokat. Veszélye mégis van a dolognak: egy felnőtt ismeri a saját teljesítőképességét, a gyerekeket viszont könnyű túlhajszolni. Ráadásul az edzőnek eredményt kell felmutatnia, hogy anyagi támogatást vagy szponzorokat szerezzen.

Hol kezdjen sportolni?

Szinte minden kerületben működik olyan egyesület, ahol csemetéje megtanulhatja a sportágak alapjait. Ha tanácstalan, keresse fel a Budapesti Szabadidősport Szövetséget, ahol számos helyszínt tudnak ajánlani. INFO: Budapesti Szabadidősport Szövetség, 1053 Budapest, Curia u. 1–3. Tel.: 266-8404, e-mail: [email protected]

Nem fontos, hogy versenyző legyen, de mozogjon, ha akar

Derczbach Tamás személyi edző, testnevelő tanár A szülőnek gondoskodnia kell arról, hogy minél több inger érje a gyereket. Jó, ha először az alapsportágakat tanulja meg a kicsi. Nem fontos, hogy versenyző legyen, de ha van kedve hozzá, akkor csinálja nyugodtan. Később úgyis ő fogja eldönteni, mennyire veszi komolyan a sportot, vagy egyáltalán szeretné-e folytatni. Kislányom öt és fél éves, hetente háromszor viszem úszni a Spartacusba. Ez elég sok időmet elveszi, de fontosnak tartom, hogy megtanuljon biztonságosan mozogni a vízben. Emellett síelni is tanul, tavaly hetente kétszer jártunk a Normafához síiskolába. Rájöttem azonban, hogy a heti két alkalom sok, ráadásul úgy, hogy az oktatást szombat–vasárnap délelőtt tartották. Ezért idén már hetente csak egyszer megyünk majd. Ha a lányom nap mint nap toporzékolt volna, hogy nem akar sportolni, biztos nem erőltetem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában