Ország-világ

2004.10.13. 08:01

Terjed a spanyol lottócsalás

Már tucatnyi hiszékeny honfitársunkat csapta be az a nemzetközi banda, amelynek tagjai elektronikus levélben értesítik áldozataikat, hogy nagy összegű nyeremény ütötte a markukat.

Szemán László

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) után a rendőrség is kutatni kezdett a nemzetközi lottócsalók után. Az NBH fél éve figyelmeztette először a magyar lakosságot az akkor még Dutch Lottery, azaz holland lottó néven futó új pénzügyi visszélés-sorozatról. Magyar magánszemélyek, illetve cégek elektromos levélcímeire érkeznek a levelek arról, hogy a címzett egy külföl-dön megrendezett lottó-nyereményjáték egyik nyertese. A nyeremény kiutalása érdekében külföldi forrásadó, feldolgozási költség, egyéb díjak címén a nyertesnek előleget kell fizetnie, általában a nyeremény 10 százalékát. A nyeremény több százezer euró, amit az értesítés szerint egy biztonsági cégnél helyeztek el a címzett számára.
A felvételhez nemcsak a 10 százalék átutalására van szükség, hanem egy adatlap kitöltésére is. Ebben egyebek mellett a címzett számlaszáma is szerepel.
– Júliusban kaptuk az első feljelentést, azóta havonta 4–5 újabb születik. Valamennyi spanyol lottóhoz, vagy a La Lotería Primitiva, vagy a Lotería Nacional nevű játékhoz kapcsolódik. A legkisebb kár 150 ezer, a legnagyobb 70 millió forint. Valamennyi üggyel jogsegély keretében megkeressük a spanyol hatóságokat, ők nyomoznak
a csalássorozatban – mondta
dr. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A spanyol lottóval operáló csalók az NBH szerint a klasszikus és hírhedt nigériai levelek hátterében meghúzódó csoportokból kerülhetnek ki, vélhetően afrikaiak. A hatóságok óva intenek attól, hogy valaki válaszoljon a megkeresésre. A számlaszámát pedig végképp ne adja meg senki ismeretlennek, mert az további visszaélésre ad lehetőséget – mondta Garamvölgyi László.

Életveszélyesek a nigériai levelek

A nigériai levelek nevüknek megfelelően Nigériából érkeznek. A feladó arról értesíti a címzettet, hogy a bizonytalan nigériai helyzet miatt 10–50 millió dollárt akar egy kormányzati hivatal kimenteni Európába. A segítségért 10-20 százalékos részesedést ígérnek, ám a költségekre előre kérnek 1–5 százalékot átutalni egy svájci bankszámlára. Volt olyan magyar károsult, aki ki is utazott Nigériába, ahol az élete is veszélybe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában