Ország-világ

2004.10.28. 00:53

Új kezdeményezés a Forma–1 ellen

Megtörhet a Forma–1 egyeduralma, ha a legjelentősebb autógyártó cégek ígéretükhöz híven új sorozatot hoznak létre. Az ellencsapást 2008-ra tervezik.

Riskó Márton

Az elhatározás egészen komolynak tűnik. A négy vállalat, a BMW, a DaimlerChrysler, a Ferrari és a Renault már meg is bízott egy vezető marketingcéget azzal, hogy operatív és kereskedelmi bázist építsen fel az új versenysorozathoz. Az induláshoz azért a 2008-as év a megfelelő, mert 2007 végén jár le a 2001-ben kötött Concorde-egyezmény, amelyben a jelenlegi világbajnokságban részt vevő csapatok közös alapelvekhez csatlakoztak. A négy autógyártó cégnél jó ideje úgy gondolják, hogy a Forma–1 tulajdonosa, a brit Bernie Ecclestone túlságosan nagy hatalmat gyakorol, miközben a csapatok nem kapnak elég részesedést az értékesítésekből származó bevételekből.
– Azt hiszem, senki sem kételkedhet abban, hogy nagyon türelmesek voltunk a Forma–1 vezetőivel szemben. Mostanra azonban világossá vált, hogy ennek a sportágnak olyan struktúrára van szüksége, amely stabil és virágzó jövőt garantál számára – nyilatkozta Jürgen Hubbert, a négy legjelentősebb autógyártó céget tömörítő szervezet (GPWC Holdings) elnöke. – A legújabb fejlemények sajnos azt mutatják, hogy a Forma–1 egyre inkább veszít varázsából, ezért az emberek elpártolnak tőle.
A szurkolók által hosszú ideje várt kezdeményezéshez ötödiknek csatlakozhat a Ford, amely szeptember közepén jelentette be, hogy kiszáll a Forma–1-ből, mivel nem lát elég üzleti lehetőséget a sorozatban. A Ford cég Cosworth motorral felszerelt Jaguart szerepeltetett a világbajnokságon, ám a várt eredmények nem jöttek. A vállalatnál úgy gondolják, hogy egy más rendszerű sorozatban talán nyereséget tudnának termelni. Egyelőre nem tudni, hogy a Forma–1-ben teljhatalmú Ecclestone mit szól a kezdeményezéshez. Örülni persze, aligha tud neki.

Bernie Ecclestone

Teljes név: Bernard Charles Ecclestone Született: Ipswich (Anglia), 1930. október 28. Családi állapota: nős Felesége: Slavica Ecclestone (28) egykori horvát modell Gyermekei: két lány (Tamara és Petra)

A Forma–1 nagyfőnöke dúskál az anyagiakban

Ecclestone 16 éves korában otthagyta az iskolát. Először gázszerelőként dolgozott, s a motorozásnak élt. Később motoralkatrészekkel kezdett üzletelni. Néhány viadalon részt vett az 500 köbcentis motorosok között. Bár ingatlanüzletekkel is sok pénzt keresett, igazán a Forma–1-ben gazdagodott meg. A ’70-es évek elején szállt be, s mára a világ egyik leggazdagabb embere lett. Tavaly 2,4 milliárd fonttal (körülbelül 850 milliárd forint) Nagy-Britannia harmadik legtehetősebb személye volt. Vagyona 2004-re 2,34 milliárd fontra csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában