Ország-világ

2004.10.22. 06:26

Újabb adócsapdák vannak a láthatáron

Nem elég, hogy háromszáz adójogszabályt akarnak újraértelmezni a képviselők, most a módosítások módosításait végzik.

Mészáros B. E.

Adókról, járulékokról vitáznak a képviselők, akik 15 törvényt akarnak módosítani számos kedvezőtlen elemmel munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt. Százmilliárdok rejlenek a változások mögött, és a pénzszerzés a fő cél – állítja dr. Kurucsai Csaba parlamenti szakértő. Elsősorban a vállalkozások isszák meg ennek a levét, költségeik 10 százalékkal is megemelkedhetnek. Néhány területen pedig újra kezdődhet az elköltségesítés, a simlis könyvelési trükkök. Mert a legnagyobb botrány bizonyára abból lesz, hogy a feltöltőkártyás céges telefonok után az útnyilvántartáshoz hasonló papírokat kell vezetnie annak, aki kevesebb adót akar fizetni.
Vannak azért biztató elemek is: az új módi szerint a gyesen lévő anyuka részmunkát vállalhat a gyermek egyéves kora után.
A vállalkozásoknak az a jó hír, hogy a helyi iparűzési adó 25 százaléka helyett 50 százalék vonható le a társasági adóalapból.
Kedvezőtlen újdonságokból viszont akad bőven. Jövőre már illetéket kell fizetni az értékpapír, az üzletrész öröklésekor is. Jól meg kell fontolni az új cég alapítását is, a bejegyzés illetékét 100 ezer forintra emelik.
Cipelhetünk néhány megnövelt súlyt is. A 800 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek az lehet a bánatuk, hogy a mindenkit megillető kedvezményeken, a szociális juttatásokon túlmenően nem részesülnek egyetlen forint támogatásban sem.
A vállalkozók többsége viszont azért búsulhat, mert öt százalékkal nő az osztalék- és a forrásadó. De hogy az utca embere se rándítson erre a vállán, még a társasházak közös költségének áfáját is feljebb viszik öt százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában