Ország-világ

2004.10.25. 06:27

Vidékre költöztetnek húsz pesti hajléktalan családot

A kormány félmilliárd forinttal fog segíteni a hajléktalanokon. Az egyik programmal vidéken szeretnének új otthont teremteni a budai erdőkben élő családoknak.

Zsidai Péter–Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Kitelepítésről beszélni Maróthy Márta alapítványi vezető szerint több mint megtévesztő, felháborító
[/caption]Az intézkedési csomag egyik eleme a befogadó falu program, amely az erdőkben élő hajléktalan családokat Budapest környéki falvakba költöztetné. Hogy mely településekről van szó, Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter nem árulta el. Maróthy Márta, a Hajléktalanokért Közalapítvány vezetője a Reggelnek elmondta, a budai erdőkben élő húsz családról van szó, akik Szabolcsban elvesztették házaikat.

Pelle Józsefnek, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei igazgatójának kétségei vannak a sikert illetően. Meggyőződése, nem oda kell visszaköltöztetni a hajléktalanokat, ahonnan eljöttek. Márpedig a fővárosi hajléktalanok fele vidéken lett azzá, s nem kívánkoznak vissza falura. Pontosan azért, mert a fővárosban megvannak a hajléktalan életforma intézményi feltételei. Azokban a falvakban, ahol üres házak vannak, nincs munka, kertet pedig eddig is művelhettek ott, ahol éltek, mondta a Reggelnek Pelle. A vidéki családok számára a megoldást elsősorban a lakások elvesztését megelőző, illetve az albérletet támogató programokban látja.

Sátrakban a Rákos-pataknál: néha gázspray ébreszti őket

Több mint másfél éve él nyolc ember két sátorban a Rákos-patak partján. Néhányan több mint tíz éve hajléktalanok. Hosszú időt eltöltöttek már szállókon, de nem tudták elviselni a bezártságot. Az éjszakát a sátraikban töltik, csak néha zavarják meg őket. Néhány héttel ezelőtt arra ébredtek, hogy valaki gázspray-vel befújt az otthonukba. Még nem tudják, télen hol húzzák meg magukat. A rendőrség nem küldi be őket a szállókra. Ármós Sándor XIV. kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy a kerületi jegyző és az ÁNTSZ eddig nem kifogásolta a lakhatási körülményeiket, így a hajléktalanoknak egyelőre, ha nem akarnak, nem kell sátrat bontaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában