Ország-világ

2004.10.19. 01:09

Viktória a szívére hallgat

Viktória svéd trónörökösnő (27) tegnap délelőtt Budapestre érkezett. A királyi vendég a Svédületes nevű eseménysorozatot tiszteli meg háromnapos látogatásával.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="288"] Viktória svéd koronahercegnő és Mádl Ferenc köztársasági elnök tegnap délután a budai Sándor-palota erkélyén
[/caption]Ő királyi fensége, Viktória, a Svéd Királyság koronahercegnője. A hölgyre illik a megszólítás, hiszen gyönyörű, okos és kedves. Karcsú alakjával, sugárzó mosolyával, diplomáciai ügyességével valóban emeli az eseménysorozat fényét. Ha rajta múlik, sikeres lesz a Svédületes című rendezvény. A cél az, hogy erősödjenek a két ország közti gazdasági és kulturális kapcsolatok.

Viktória a fiatal svéd nők példaképe. Nem véletlen, hogy a világhírű People magazin az egyik legszebb, eladósorban lévő hercegnővé választotta. Ráadásul sokoldalúan művelt. Járatos a francia kultúrában, a szociológiában, a történelemben, a politológiában.

Tanulmányozta az ENSZ, a svéd parlament és diplomácia, a kormány és a kereskedelmi vállalatok munkáját. Bepillantott az Európai Unió svéd elnökségének tevékenységébe.
Elszántan készül a királynői feladatra. Már csak azért is, mert Svédországban ő az első női trónörökös. Születésekor hazájában heves vita robbant ki, válhat-e leányból uralkodó. A parlament végül 1979-ben elfogadta az új törvényt: a királyi pár elsőszülött gyermeke a korona várományosa, nemre való tekintet nélkül.

A hercegnő szabadidejében leginkább lovagolni, síelni és kirándulni szeret.
Úgy hírlik, a szív dolgaiban szülei példája lebeg a szeme előtt. Károly Gusztáv és Szilvia Renate Sommerlath 1976-ban szerelmi házasságot kötött.

A polgári származású asszony élete első interjúján így fogalmazott: „Nem azt kellett eldöntenem, hozzámenjek-e egy királyhoz, hanem azt, hogy igent mondjak-e a férfinak, akit szeretek.” Viktória édesanyja lelkialkatát örökölte: olyan ember, aki hallgat a szívére.

Gyűlöli, ha a magánéletében vájkálnak

Egy eladósorban lévő hercegnő kedvelt csemegéje a bulvársajtónak. A hiénák a szép Viktóriát sem kímélik. Az emberek olvashattak első szerelméről, aki állítólag egy gazdag bankár fia volt, és aki a pletyka szerint csúnya játékot űzött vele. A hercegnő a hírek szerint bele is betegedett az esetbe. Viktóriát rosszul érintik a hasonló újságcikkek.

A rettenthetetlen katonanővel nem kivételeztek

Az a fajta érzékeny ember, aki ragaszkodik magánélete sérthetetlenségéhez. Jobban szereti, ha például bátorságát ismerik el. Tavaly katonai kiképzésen vett részt, és hősiesen végigcsinálta az embert próbáló feladatokat. Ráadásul semmiféle kedvezményt nem kapott. Még külön hálószobát sem.

Beteg gyerekek jószívű támogatója

Hogy milyen melegszívű, azt számtalan valódi híradás bizonyítja. Például az a fotó, amelyen a svéd nemzeti ünnep alkalmából a királyi palotában süteményt süt. Ilyenkor bárkinek szabad a bejárás, de a hercegnői tésztát pénzért árulják. Az eladásból származó összeget Viktória egy alapítványnak adja, amelyet ő tett a fogyatékos gyermekek javára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában