Ország-világ

2004.11.26. 16:54

A főváros részben egyetért

Több lehetőséget tartalmazó javaslatot juttatott el a forrásmegosztási vita rendezésére a fővárosi főjegyző pénteken a kerületekhez.

BAMA

Tiba Zsolt elmondta, hogy a jövő hét második felére megbeszélést kezdeményezett az ügyben. Hozzátette: végső  döntést azonban a december 16-ai ülésén hoz majd a Fővárosi  Közgyűlés a forrásmegosztásról.

A főjegyző egyik javaslata szerint a kerületeknek a tőlük nyáron  elvont pénz felét nem, a másik felét azonban jövőre vissza kellene  fizetniük a fővárosnak. A kerületek ezt a júniusi több mint 2  milliárd forintos elvonást jogszerűtlennek tartják.

Van egy olyan javaslat is, amely szerint a kerületeknek  részletekben minden pénzt vissza kellene fizetniük a fővárosnak,  illetve lehetőség az is, hogy minden marad a jelenlegi formájában.

Egyetért a főjegyző a kerületeknek a forrásmegosztásról szóló  törvény mielőbbi módosítási javaslatával. Ezáltal lehetővé tennék az  összes adatszolgáltatási hiba kijavítását.

A kerületi polgármesterek kedden a főjegyzővel folytatott  forrásmegosztási egyeztetést követően közölték, azt a megoldást  támogatják, hogy a főváros fizesse vissza annak a tíz kerületnek a  teljes összeget, amelyek önhibájukon kívül jártak rosszul. A  városrészek szorgalmazták a törvénymódosítást és támogatták, hogy a  jövőben csak a könyvvizsgálók által auditált mérlegbeszámolókra  épülhessen a forrásmegosztás.

A kerületek és a főváros közti forrásmegosztással éveken át  Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes foglalkozott. Az  általa készített ez évi korrekciós javaslatot a városrészek  elutasították. A szocialista polgármesterek jelzésére a párt budapesti elnöke,  Molnár Gyula kezdeményezte Demszky Gábor főpolgármesternél az  eredeti állapot visszaállítását, a kerületektől elvont pénz december  5-ig történő visszafizetését.

Demszky Gábor a vita jogi jellegére hivatkozva két hete Atkári  János helyett Tiba Zsolt főjegyzőt bízta meg a további  egyeztetésekkel.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában