Ország-világ

2004.11.04. 06:45

A hordozható gépek napról napra olcsóbbak

Ma már egyáltalán nem meglepő, ha a többórás vonatúton valaki előkapja a notebookját, és vad gépelésbe kezd. A hordozható számítógépek ára ugyanis folyamatosan csökken, és egyre kevésbé számítanak luxuscikknek.

Fülöp Zoltán

Korábban szinte kizárólag elfoglalt üzletemberek vásárolták a notebookokat, azaz olyanok, akiknek valóban folyamatosan szükségük volt a számítógépükre. Ezért a gépek sokáig státusszimbólumnak is számítottak, ám akárcsak a mobiltelefonok, hamarosan a mindennapok részeit jelentik. Egy friss felmérés legalábbis erről tanúskodik: 2003-hoz képest több mint negyven százalékkal nőtt az idei év első felében a magyarországi notebookpiac.
Magyarország egyébként nem számít különlegesnek Európában: a piac nagy részét a nagy márkák – Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens, Acer – uralják (négy gépből hármat tőlük veszünk), ám a háttérben egyre több gép jelenik meg a kevésbé neves gyártóktól, akik elsősorban a nagy bevásárlóközpon-tokon keresztül érik el a felhasználókat. Az árverseny a nagy cégeket is olcsó készülékek piacra dobására kényszerítette, így ha ragaszkodunk egy már bevált márkához, akkor sem kell feltétlenül kölcsönért a bankokat ostromolnunk.
Manapság egy jobb notebook Pentium 4-es processzorral, a legjobb grafikusvezérlővel, DVD-íróval, 17 colos képernyővel rendelkezik. A fejlődés persze nem áll meg, így egyre inkább előtérbe kerülnek az akkumulátoros üzemidő növelésével és a fogyasztás csökkentésével kapcsolatos fejlesztések. Az átlagos felhasználásra szánt notebookokat ma már igen olcsón, egy jobb asztali modell áráért meg lehet kapni, ha azonban egy kicsit többet szánunk rá, akár csúcsteljesítményű számítógépet is választhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában