Ország-világ

2004.11.08. 06:52

A stressz az életünk sója

Izgalomra szükségünk van, de nem mindegy, hány nehéz helyzettel kell megbirkóznunk. Túl sok gond hatására felborulhat a lelki egyensúlyunk.

Árvay Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="251"] Aki nem tud úrrá lenni a gondokon, előbb-utóbb belefásul az állandó feszültségbe. A későbbi válsághelyzeteket már meg sem próbálja kezelni.
[/caption]Szakemberek a stressz okait vizsgálva megállapították: vannak pozitív és negatív streszszorok. Stresszornak azokat a körülményeket nevezik, amelyek a stressz kialakulásáért felelnek. Amikor a gondjaink halmozódnak, szorongani kezdünk. Ez egy ideig jó hatással lehet ránk, mert arra ösztönöz, hogy javítsunk teljesítményünkön. Az emberek egy része hamar összekapja magát, és felszámolja a stresszt kiváltó okot. Az erős idegzetűek társaikat is képesek megnyugtatni.

Sajnos a többség szinte megbénul a stressz hatására. Aki nem tud úrrá lenni a gondokon, belefásul az állandó feszültségbe, a későbbi válsághelyzeteket pedig már nem is próbálja kezelni. A tétlenségbe süllyedő stresszbeteg úgy érzi, a hullámok átcsapnak a feje fölött, és depresszióba zuhan. Ahhoz, hogy elkerüljük a kedélybetegséget, a depresszió kialakulását, oda kell figyelnünk testünk jelzéseire. Az állandó szorongás, az elszoruló torok, a szapora szívverés, a gyomortáji nyomás azt jelzi, hogy valami nincs rendben körülöttünk.

Le kell vezetni a feszültséget. Ha az okokat nem is tudjuk megszüntetni, gondolatainkat megtisztíthatjuk. Nem szabad megkerülni a problémákat, attól nem szűnnek meg. Ha megoldjuk őket, könnyebben vészeljük át a nehéz időszakokat. 

Gyorsan csökkenti a szorongást a jógalégzés

Különleges gyakorlatok segítségével lazíthat a stressz szorításán. Ilyen trükk egyebek közt a jógalégzés. Figyeljen oda arra, hogy csak akkor próbálkozzon ezzel a gyakorlattal, ha a környezetében lévőket egyáltalán nem zavarják a különös szokások. - Üljön egy szék szélére, és helyezkedjen el minél kényelmesebben. A lábát tartsa kis terpeszben, a talpa pedig eközben teljes felületén érintkezzen a talajjal. - Fordítsa egymás felé két tenyerét, majd hüvelyk-, középső és mutatóujjainak hegyét érintse össze, a többit pedig nyújtsa ki. - Kezdjen lassan lélegezni. Mélyen, az orrán át szívja be a levegőt, tartsa bent egy darabig a tüdejében, azután szintén az orrán keresztül fújja ki. - Csukja be a szemét, és maradjon ebben a helyzetben legalább öt percen át. Meglátja, szorongása csökkenni fog.

Nyugtató érintés csillapítja a felajzott idegeket

Ezzel a gyakorlattal rövid idő alatt lecsillapíthatja felkorbácsolt idegrendszerét. A nyugtató érintés akkor a legjobb, amikor kihozták a sodrából, és nagyon feldúltnak érzi magát. - Dőljön hátra egy széken ülve és lazítson. - Csukja be a szemét, egyik tenyerét helyezze a homlokára, a másikat pedig a tarkójára. - masszírozza meg enyhén a nyakát. Meleg szobában hideg vízzel hűtse le a kezét, így még nyugtatóbb lesz az érintés.

A négy alapstresszor

1. Befolyásolhatatlan Stresszor: hajmosás közben csukott szemmel tapogat a csap után, de kiderül, hogy egyáltalán nincs víz. 2. Megjósolhatatlan Stresszor: késésben van, ezért autóba ugrik, a motor azonban nem indul be. 3. Bizonytalanság okozta Stressz: hetek óta készül egy előadásra, de hiába, mert állandóan elnapolják. 4. Próbatétel: amikor beszámolót tart, bizonyítani akarja rátermettségét, felkészültségét. Ez az egyik legkeményebb stresszokozó.

Válasszuk szét a munkánkat és a magánéletünket

Csokonáné Vízkeleti Ildikó szociálpedagógus: Stressz hatására erősebben ver a szívünk, kitágul a pupillánk. Egyesekre a stressz jó hatással van: nagyobb teljesítményre ösztönzi őket. A szorongó típust azonban a legenyhébb izgalom is lebénítja. Enyhe stresszt elszenvedők általában gyorsan reagálnak, könnyen hoznak döntéseket, de erősebb sokkot a szervezet már nem tud hárítani, az ember szinte megbénul. Egyszeri stresszhatás nem túl veszélyes, de a hosszan tartó stressz káros lehet. A szervezet állandó készültségben van, ennek következménye robbanás vagy depresszió. Az állandósuló stressz akkor a legkárosabb, ha gátolja a gyors reakcióképességet. Ha tartós, könnyen szervi betegségekhez vezethet. Stresszhelyzet kezelésére, elhárítására az alkohol vagy a drog nem alkalmas. Efféle pótcselekvés a problémát nem szünteti meg. Igyekezzünk mindig megbeszélni a gondjainkat, nem szabad semmit elfojtanunk. Fontos, hogy a munkát ne vigyük haza, válasszuk szét hivatali és magánéletünket. Pihenjük ki magunkat, töltődjünk fel, kapcsolódjunk ki rendszeresen. Máskülönben legyengül a szervezetünk, és nem tudunk védekezni a stressz ellen. INFO: XI. kerületi önkormányzat, humán szolgáltató-központ, 1117 Budapest, Bogdánfy u. 7/D. T.: 209-0631

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában