Ország-világ

2004.11.09. 07:50

Abramovics befektetése kamatozik

Amikor 2003 nyarán Roman Abramovics megvette a Chelsea-t, finoman szólva felemás fogadtatásban részesült. Jött, látott és győzött: tizenöt hónap alatt az általa vett játékosokkal a Chelsea Európa legjobb csapatai közé emelkedett.

Dénes T.–Hegyi Á.

[caption id="" align="alignleft" width="122"] Az Abramovics család Oroszországnak szurkolt a nyári Európa-bajnokságon
[/caption]Londonban nem volt példa nélküli, hogy egy futballklub külföldi kézben legyen. A Wimbledont a kilencvenes években izlandiak vették meg, a Fulham főtulajdonosa pedig Mohamed el-Fayed, az egyiptomi származású üzletember. Az orosszal azonban bizalmatlanok voltak. Nem mindenki tartotta kívánatosnak, hogy Abramovics – a britek szerint kétes eredetű – vagyona az angol futballba kerüljön.

A nagy pénz először irigyeket szült. A Chelsea néhány hónap alatt kicserélte kerete felét, Abramovics több mint százmillió fontot elköltve sztárok sorát igazolta a Stamford Bridge-re. Cserébe azonnali eredményeket remélt. A 2003 tavaszán a bajnokságban harmadik helyen záró csapat egyetlen vetélytársával nem bírt: a veretlenül bajnoki címet nyerő Arsenal még túl erősnek bizonyult. A Chelsea ugyan a Bajnokok Ligájából kiejtette az „ágyúsokat”, de a másik két sorozatban, a bajnokságban és az FA-kupában elvérzett a londoni vetélytárs ellen.

 [caption id="" align="alignright" width="146"] Drogba számára a Chelsea jelentette a nagy kiugrást
[/caption]Abramovics nem szereti a majdnem sikereket. Szinte a BL-elődöntőben való kiesést követő reggelen közölte Claudio Ranierivel, a sokat kritizált olasz edzővel, hogy új szakvezetőt hoz a csapathoz. José Mourinhóban, a Porto BL-győztesében találta meg az igazit. Egyébként is: divatvásárló lett. Megvette a Porto két remek védőjét, Ricardo Carvalhót és Paulo Ferreirát, megszerezte Európa egyik legeredményesebb csatárát, Mateja Kezsmant. Aztán a tavasz legjobb, még nem Angliában játszó csatárát, Didier Drogbát és a csehek Eb-sztárját, Petr Cechet is. Velük már jönnek az eredmények is: a Chelsea százszázalékos a Bajnokok Ligájában és vezet az angol bajnokságban.

Abramovics elégedett? Ő soha! Júliusban közel ötvenmillió eurót pumpált Moszkva – korábban a csecsenek által tulajdonolt – katonacsapatába, a CSZKA-ba. Szüksége volt erre. Utálta hallgatni, hogy nem eléggé orosz, amiért külföldön költi el a pénzét.

Négy légibusz

Roman Abramovics 315 millió eurót költött 2003-as hatalomátvétele óta a Chelsea-re. Ez magyar forintra átszámítva körülbelül 78 milliárd 750 milliónak felel meg, szinte kezelhetetlen összeg. Tizenkilenc új játékost és (2004 nyarán) egy új vezetőedzőt is szerződtetett a klubhoz. Az elmúlt két nagy nyári átigazolási időszak legnagyobb nyolc átigazolási díja közül négyet ő fizetett ki. A Chelsea mostani keretének értékét a www.transfermarkt.de című honlap 301 millió euróra becsüli. Összehasonlításként: a Real Madrid hasonló mutatója 342, a Manchester Unitedé pedig ugyancsak 301 millió, a Milané 251, az Arsenalé 229. Mire futná a játékosvásárlásra költött összegből? FA–22 Raptor: a világ legdrágább repülőgépe, az amerikai légierő kötelékében szolgáló szuperbombázó. 1500 km/h sebességre képes, gyakorlatilag észrevétlen a radarok számára, érzékelőivel messzebbre lát, mint a pilótája. Másfél kijön belőle a Chelsea-re költött összegből. Airbus–319: az ára szerény, 75 millió euró, ebből négyet tudott volna venni. Bugatti 16,4 Veyron: a VW meseautója, az egyetlen négykerekű, melynek ára eléri az 1 millió eurót. Nyolcliteres motor, 1000 lóerő, álló helyzetből 14 másodperc alatt gyorsul 300 km/h-ra. A tervek szerint 50-et gyártanak belőle.

Mesés történet

Roman Abramovics 1966. október 24-én született, Moszkvában. Édesanyját másfél, édesapját négyévesen veszítette el. A nagybátyja családja nevelte zsidó vallásban, majd Abramovics hamarosan az anyai nagyszülőkhöz került, Komiba. Az olajiparba bejutva, 1990-ben kezdett meggazdagodni. Az egyik legbefolyásosabb orosz iparmágnás, az immár szintén Londonban élő Borisz Berezov-szkij vette a szárnyai alá. Együtt alapították a Szibnyeftet, ami idővel a világ negyedik legnagyobb olajcége lett. Ötvenszázalékos tulajdonosa a Ruszalnak, a világ második legnagyobb alumíniumcégének. Aktív politikusként Csukcsföld kormányzója – bár ideje nagy részét Londonban tölti. Háza van Moszkvában, villája Nizzában, egy kastéllyal ékített birtoka az angliai Sussexben, s vett egy házat Csukcsföldön is. Övé a világ legdrágább jachtja, a Pelarus. Vagyonát a Sunday Times 6,3 milliárd fontra becsüli. Egy 2004-es adat szerint ő a leggazdagabb Nagy-Britanniában élő ember, vagyona tízszerese David Beckhamének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában