Ország-világ

2004.11.23. 06:53

Alattomosan támad a kór

Számos vizsgálatnak vetjük alá magunkat évente, de csontjaink állapotát nem ellenőriztetjük. Pedig ötvenéves kor felett minden harmadik nőt és minden nyolcadik férfit a csontritkulás fenyeget.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Negyvenéves kor fölött érdemes évente eljárni csontritkulás-vizsgálatra. Az eljárás fájdalommentes, sugárterhelése pedig elhanyagolhatóan alacsony.
[/caption]A görög eredetű oszteoporózis kifejezés szó szerint a lukacsossá vált csontok kórképének neve. A csontritkulás természetes folyamat. Az életkor előrehaladtával a csontépítés lassabb lesz, mint a csontlebontás, a meglévő szövetek sűrűsége csökken.

Csontjaink állapotát jelentősen befolyásolja táplálkozásunk, a kalcium, a foszfor és a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele. Különösen veszélyes a változó kor, amikor a nők szervezetében hirtelen lecsökken a csontépítést szabályozó ösztrogénhormon szintje. Férfiaknál a tesztoszteron termelődésének visszaesése jelent hasonló problémát. Örökletes hajlam esetén számolni kell azzal, hogy a csontképződés idős korban nem tud majd lépést tartani a leépülési folyamattal.

A csontritkulásra legtöbbször csak az első törések után derül fény. Különösen a csukló, a csípő és a csigolyák sérülékenyek. 1990-ben a csípőtáji törések száma a világon egymillió-hétszázezer volt, a becslések szerint ez a mennyiség 2050-re a hatmilliót is elérheti.

Korai felismerés mellett könnyebb lenne a gyógyítás. Gyanakvásra ad okot a hát alsó tájékán és az ízületekben jelentkező fájdalom, a testmagasság csökkenése, az éjszakai lábszárgörcsök, a fogínysorvadás, az alvászavar, a nyugtalanság. A sovány testalkat, a cukorbetegség, a dohányzás, a szélsőséges diétázás, a pajzsmirigy-elégtelenség, a kevés tejfogyasztás és a napozás okozta gyakori leégés további kockázatot jelent.

Életmódunkkal sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk a néma kór. A leghasznosabb segítség a pótlólagos kalciumbevitel. Fogyasszunk sok tejet és tejterméket, brokkolit, káposztát és mogyorót! Magas foszfortartalmuk miatt a szénsavas üdítők, a konzervek, a tartósított pékáruk és a felvágottak csontjaink ellenségei. Mondjunk le a marha- és birkahúsról, a sóról, a dohányzásról, a kávéról és az alkoholról is vagy mérsékeljük fogyasztásukat! Fontos a rendszeres mozgás. Jótékony a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás és a túrázás is.

Lassítható a folyamat

Dr. Kiss Csaba, a budapesti Szent János Kórház baleseti-ortopéd sebésze: A csonttömeg csökkenése 35-40 éves korban kezdődik, üteme nőknél a változás kora után felgyorsulhat. 40 éves kor fölött érdemes rendszeresen járni csontritkulás-vizsgálatra. A csont ásványianyag-tartalma mérhető, a vizsgálat fájdalommentes, sugárterhelése elhanyagolható. A betegséget csak megállítani tudjuk, az elvesztett csonttömeg nem pótolható. A megfelelő kalciummennyiség, a sport megelőzheti a kialakulását. Ha már kialakult a betegség, folyamata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással, hormonpótlással, D-vitaminnal és kálciumsókkal lassítható.

Étrend-kiegészítők a csontok egészségéért

Bano kalciumkapszula Ára: 1354 Ft/60 db Béres Csonterő Ára: 2340 Ft/60 db Béres Kalcium 500 mg Ára: 720 Ft/30 db CalciviD tabletta Ára: 1995 Ft/60 db Osteogenon filmtabletta Ára: 1813 Ft/40 db Sana + kalciumkapszula Ára: 620 Ft/30 db Tovita csonterősítő tabletta Ára: 1298 Ft/60 db

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában