Ország-világ

2004.11.27. 00:53

Ami a napnál is világosabb

BAMA

A napnál is világosabb, hogy léteznek komoly kriminalisztikai rejtélyek a történelemben. Talán sohasem ismerjük meg Kennedy gyilkosát, arról pedig végképp lemondhatunk, hogy megtudjuk, ki hallgatta le Deutch Tamás nagymamáját.
Tiszta szerencse, hogy akadnak ennél egyszerűbb esetek is. Itt van példának a szentkirályszabadjai tanárverés ügye. A tanár kiküldött egy renitens diáklányt, akinek a fejét aztán megcsapta a kinyíló ajtó. Ám mivel a leány azon kisebbségi kultúrához tartozik, ahol a vélt és valós sérelmek megoldása a haladéktalan késelés, verés, a szülők és a báty rögvest helyben is hagyták a tanárt.
Nyilvánvaló, hogy a népies motívumok ellenére e sztoriból soha nem forgatnak Serlock Holmes-krimit. Ugyanis egyszerűen nincs itt mit nyomozni. Az esetnek több szemtanúja volt, mi több, az elkövetők maguk is beismerték tettüket, azt sem titkolva el, hogy a tanár bántalmazásán kívül még a tanárit is ők verték szét. Hogy nem lett kriminalisztikai rejtély a dologból, talán nem nagy baj. Gondolhatnánk, így legalább egyszerűbb lesz a bíróság dolga.
De nem lett egyszerűbb. Az ügyet tárgyalásra alkalmatlannak minősítette a Veszprémi Városi Bíróság. Pedig mindenki úgy hitte – még az elkövetők is -, hogy gyorsított eljárással túl lehetnek az egészen. Ugyan! Minek azt úgy elsietni? Főképp, amikor ilyen összetett, szinte kibogozhatatlan esetről van szó. Most aztán a gyanúsítottak is elkezdhetnek gondolkozni. Még néhány hónap, és rájönnek: tulajdonképpen ott sem voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában