Ország-világ

2004.11.09. 01:27

Az elátkozott rendőrpalota

Gáztámadás, szex az irodában, csempészett arany. A nyolcéves rendőrpalotában időnként furcsa dolgok történnek.

Szemán László

A hét végén újralakkozták a díszterem parkettáját, ám figyelmen kívül hagyták a rendőrpalota szellőzőrendszerét. A mázsányi lakkból kipárolgó gáz gyorsan körbeért az egész épületben. Ezúttal is a –1-es és –2-es szinteken szolgálók lettek először rosszul. A pincében üzemel az ORFK ügyelete. A szellőzőcsatornák először oda pumpálták be a bódító lakkgőzt. Csakúgy, mint az néhány éve már megtörtént. Egy bűnözőt úgy fogtak el a BRFK nyomozói, hogy gázömlést imitálva kiüríttették a búvóhelyéül szolgáló Dohány utcai épületet.
A földgáz szagosításához metil-etil-merkaptánt használtak. A maradékot a Teve utcai épületben helyezték el. A tartályok rosszul zártak. A gáz kiszivárgott és a szellőzőcsatornákon át elöntötte az egész épületet. Természetesen először az ügyeleteseknek fordult fel a gyomruk a fertelmes bűztől.
 A pincében egyébként is furcsa dolgok történtek. Például a pisztolylőteret átmenetileg le kellett zárni. A lövedékek irányában túl vékony volt a fal, és átlőttek a mélygarázsba. A –2-es szinten lévő központi ügyeleti helyiség nem felel meg a munkaélettani előírásoknak. Ott nincs természetes fény és emiatt egy munkatárs már igazoltan depressziós lett. A mélygarázsban már több szmogriadó is volt, és a szellőzőrendszert okolták érte.
A legalsó szinten szigetelési problémák miatt többször betört a talajvíz. Az épület egyébként is süllyed évente 1-2 millimétert. A tervezők szerint ez természetes az óriási súly és a feltöltött talaj miatt. Szerencsére az épület egésze mozog és nem csak egy része.
 A Teve utcai oldalon időnként szárnyra kélt egy-egy ablak. Eddig már kettő esett ki az utcára, egyet pedig a tűzoltók vettek ki. Az ablakhullást azzal magyarázzák, hogy a Teve utcai oldalon épült új épület miatt megváltozott a szélirány. A veszélyben lévő ablakkereteket megerősítették. Fél éve már nem is esett ki egyetlen ablak sem.
A BRFK fegyelmi osztályának titkárnője nemi erőszakkal vádolta az egyik, alezredesi rangú kollégáját. A bíróság felmentette a főtisztet, mondván, hogy az irodában a munkaidő utáni légyott közös megegyezéssel zajlott. 

Menedzserbeteg volt a tábornok

Kiss Ernő, az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) tábornoka vizeletével tisztelte meg a rendőrpalotát. Menedzserbetegségre szedett különböző tablettákat, amelyek mellékhatásaként gyakori vizelhetnékje volt. Mondta Kiss Ernő. Egy fárasztó nap utáni este nem tudta visszafogni magát és a kamerák láttára oldalba vizelte az épületet. Hosszú időre rendelkezési állományba került. A tábornok jelenleg a XIII. kerületben rendőrkapitány.

Csempészett aranyat árultak

Néhány éve csempészett arany ékszereket árult egy civil nő a rendőrpalotában. A vámnyomozók többek között Pelikán Lászlót, az APEH frissiben kinevezett bűnügyi igazgatóját is vád alá helyeztették. Pelikán gazdaságvédelmi nyomozóként vásárolt az ékszerekből. A volt rendőrtisztet felmentette a bíróság, ám leváltották az adónyomozók vezetői posztjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában