Ország-világ

2004.11.29. 06:04

Békebeli édes hangulat

Bársonytapéta, plüssszőnyeg, brokátszék, asztali lámpa, cigarettafüst. A századforduló pezsgő kávéházainak elengedhetetlen kellékei. A kávézóké, ahol az ihletre várt Ady, Karinthy, Kosztolányi. Fél évszázados szendergés után újra élednek a polgári cukrászdák.

Farkas Melinda

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Gerbeaud cukrászda felszolgálónője, Ruska Szilvia minden nap dolgozik. Kötelező mosolyogni, az udvariasság és a nyelvismeret természetes náluk.
[/caption]A Belvárosban egymást érik a nagy múltú, elegáns cukrászdák. Ellátogattunk a leghíresebb kávéházakba, hogy eldöntsük, melyik a legjobb.

Először a Blaha Lujza tértől néhány méterre fekvő Hauer cukrászdába térünk be. A Hauer 2002 októberében, 12 év szünet után nyílt meg újra. A főterem kis csalódást okoz. A bútorok inkább kispolgáriak. A pincérek viszont kedvesek, a sütemények csodálatosak. Nagyanyám házi sütijeire emlékeztet az ízük.

A meleg italok ínycsiklandók, a kávén és a kakaón 4-5 centis a tejhab. Az árakkal is könnyen kibékülök, 350 forintért hatalmas szelet tortát kapok. Kiderül, hogy a főterem a cukrászda legkisebb helyisége. Van zöldszoba, aranyszoba, és egy kicsiny színházterem, amiről szinte senki nem tud. A Hauerben óriási lehetőségek vannak – kihasználatlanul.

Következő állomásunk az Erzsébet körúti Mozart cukrászda. A helyiség lenyűgöző. A falakon festmények, a fotelok és az asztalok kastélyhoz illőek. A felszolgáló lányok korhű ruhákban, kötényben, főkötőben járkálnak. A sütemények külseje és íze is káprázatos, ráadásul hatalmasak az adagok. A ház specialitása, a Mozart-mignon például akkora, mint egy tehetős grófnő ékszerdoboza.

A pincérlányok viszont mogorvák. Az árak igen borsosak, 600-700 forintot kóstál egy szelet torta. A vendégek fele külföldi, a magyarok csak alkalmanként járnak ide.

A leghíresebb cukrászda, a Vörösmarty téri Gerbeaud okozza a legnagyobb csalódást. A sütemények szinte teljesen dísztelenek, ráadásul szemtelenül aprócskák. Ízük átlagos.

A kávéházi hangulatból csupán a cigarettafüstöt érzem. Csak az árszint kiemelkedő, 700 forint körül mozog egy kis szelet torta. Nem véletlen, hogy a vendégek zöme turista.

Történelem

Őrzik az alapító szellemét A Hauert 1890-ben Kazilek Nándor alapította. A férfi három év múlva meghalt, özvegye 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki európai hírűvé tette a kávéházat. Az egyik Hauer- unoka az intézményben dolgozik. Sopronból indultak A Gerbeaud cukrászda ősét Kugler Henrik, egy soproni cukrászcsalád sarja alapította 1858-ban. Utód híján a párizsi Gerbeaud Emilt kérte fel örökösnek. A sütemények mellett cukorkát és csokoládét is készített. Ő honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakos meggyet. Kávékülönlegességek A café mozart a hiedelemmel ellentétben csak 10 éve alakult. A korábbi Pálma cukrászda helyén működik. A süteményeken kívül 75 kávékülönlegességgel várják a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában