Ország-világ

2004.11.13. 10:00

Belvárosi Lipót Napok az V. kerületben - üdítő programok

Színpompás, rendkívül változatos programok sora jellemzi az idei Belvárosi Lipót Napok rendezvénysorozatát – mondta Steiner Pál, az V. kerület polgármestere .

BAMA

A hétvégén, november 12-14. között megrendezendő mulatság az V. kerület hagyományos programja, az itt élők közös örömünnepe, amivel névadója, II. Lipót császár előtt tiszteleg a városrész. A Lipót Napokon lesz Krakkó I. kerülete Belváros-Lipótváros partnervárosa, és ekkor adják át a városrész új díszpolgári címeit is.

A Lipót Napokat pénteken, november 12-én reggel nyitotta meg a polgármester az Aranytíz Művelődési Központban. Délelőtt 10 órától az önkormányzat tanácstermében került sor a testvérvárosi fórumra, amelyen a Belváros testvérvárosi küldöttségei és magas rangú diplomáciai vezetők vettek részt. Ezen a fórumon írta alá a polgármester a Krakkó I. kerületével kötött partnervárosi megállapodást is. Három partnervárosi évfordulót is ünnepelt a kerület Gyergyószentmiklóssal tíz, Torockóval és Énlakával pedig öt éve tart az együttműködés. 

Díszpolgárokat is avattak pénteken, illetve köszöntötték az érdemkereszttel és közszolgálati érdemrenddel kitüntetetteket is. Az V. kerület idén díszpolgári címmel tüntette ki Marczis Demeter operaénekest, Hajdú Tibor történészt és Szepes István nyugalmazott repülő-hadnagyot. A városrész érdemkeresztet adományozott az V. kerületi Ward Mária iskola most leköszönt igazgatójának, Gärtner Juliannának, Farkas Antal színművésznek és Babati Lajosnak, a MOB marketing igazgatójának. Ma, szombaton, egész napos ingyenes „vigadalom” helyszíne lesz a Belváros. A toborzóval, Váci utcai zenés felvonulással kezdődő program az Erzsébet téren folytatódik.

A fűtött sátorban felállított színpadon olyan, méltán nagyhírű folkzenekarok váltják egymást, mint a Kaláka, a Fonó, a Kalamajka, a Téka vagy a Besh o droM. A zenés-táncos programot borkóstoló, pecsenye- és kürtőskalácsütés színesíti. A színpadi programmal párhuzamosan az Aranytízben kiállítás-megnyitók lesznek, délután pedig az Idősek bálján mulathatnak a kerületi „örökifjak”. Ugyanakkor a kisgyerekes családok is találnak elfoglaltságot, hiszen lesz történeti játszóház, babakiállítás és táncház is. 

A vasárnap a hagyományoké.  10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a nap a Szent István Bazilikában. Ezen a napon is lesz játszóház az Aranytízben, és ekkor kerül sor az Élő népzenei hagyományok című pályázat döntőjére is. Este a Koncertmuzsika Zenekar lép fel komolyzenei összeállításával. A Lipót napi rendezvénysorozathoz számos egyéb program is kapcsolódik, amelyek közül kiemelkedik három művész, Benczúr Emese, Horvát Helén Sára és Tavaszy Noémi kiállítása.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában