Ország-világ

2004.11.29. 05:55

Búcsú nélkül távozott

Művészhalál - Bubik István (46) Szolnokról Pest felé tartva autóbalesetet szenvedett és életét vesztette. A színész autója a 4-es főúton frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival. Az esti hírek szerint a művész nem fogyasztott alkoholt.

Szilágyi Á.

Az 1980-as években a lányok ideálja volt a fiatal színész, Bubik István. Imádták, hogy magas, hogy kisportolt és vad. Akkoriban együtt emlegették Bubikot, Funteket és Mácsait. A három barátot. Érdekes, pedig annyira különbözőek voltak. Bubik pályája szerencsésen alakult, hiszen a magyar- és a világirodalom hősszerepeit játszhatta el, rockoperák főszerepét alakíthatta. Robbanékony játékstílusával mindig ellenállhatatlan erővel uralta a színpadot.

A Színész-zenekarral sok éven át zenélt. Mi több, sportoló barátai sporteseményein is lelkesen dobolt. Ahogy mondják: két felől égette a gyertyát. Jó néhány éve elhatározta: megtanul angolul. Elment Londonba. Dolgozott, bár semmi köze nem volt a munkájának a színészethez. Pékségben sütötte az angoloknak a kenyeret. Bubik mindent teljes erőbedobással végzett.

A barátság igen fontos volt a színész számára, hiszen szombaton Pestről autózott le Szolnokra, hogy megnézze Funtek Frigyes táncjátékrendezését. Funtek csak ezért jött haza Cannes-ból.

– Bubik Pista Dörner Györgygyel érkezett meg hozzánk Szolnokra – emlékezik vissza Szikora János, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. – A premier első részét, a Francia Stílgyak címűt Funtek Frici rendezte, ezért, a régi barátság miatt jött le a két színész. A bemutató után a színészklubban ünnepeltünk. Mi tagadás, nagyon jó hangulatban. Bubik Pistával a jövőről is beszélgettünk.

Azt terveztük, hogy januárban a Szobaszínházban bemutatja önálló estjét. Örült a lehetőségnek, nagyon lelkesen fogadta a meghívásomat. Éjjel egy óráig igen jó hangulatban telt az idő, akkor zárt be a klub. Pista a többiekkel elindult a szálloda felé. Itt nekem filmszakadás van, mert ekkor láttam utoljára. Funtek Frigyes mesélte, hogy a szálloda portáján Pista odaszólt nekik, hogy mindjárt jön, bent felejtett valamit az autóban. Többé nem látta senki.

Hátrahagyott szerepei az Új Színházban:

Chioggiai csetepaté (Peppe) Álszentek összeesküvése (D’ Orsigni márki) Roberto Zucco (A nehéz fiú) Szentivánéji álom (Tompor) Úrhatnám polgár (Jourdain) Ritka a magyar (önálló est)
Az 1980-as években a lányok ideálja volt a fiatal színész, Bubik István. Imádták, hogy magas, hogy kisportolt és vad. Akkoriban együtt emlegették Bubikot, Funteket és Mácsait. A három barátot. Érdekes, pedig annyira különbözőek voltak. Bubik pályája szerencsésen alakult, hiszen a magyar- és a világirodalom hősszerepeit játszhatta el, rockoperák főszerepét alakíthatta. Robbanékony játékstílusával mindig ellenállhatatlan erővel uralta a színpadot. A Színész-zenekarral sok éven át zenélt. Mi több, sportoló barátai sporteseményein is lelkesen dobolt. Ahogy mondják: két felől égette a gyertyát. Jó néhány éve elhatározta: megtanul angolul. Elment Londonba. Dolgozott, bár semmi köze nem volt a munkájának a színészethez. Pékségben sütötte az angoloknak a kenyeret. Bubik mindent teljes erőbedobással végzett. A barátság igen fontos volt a színész számára, hiszen szombaton Pestről autózott le Szolnokra, hogy megnézze Funtek Frigyes tánc- játékrendezését. Funtek csak ezért jött haza Cannes-ból. – Bubik Pista Dörner Györgygyel érkezett meg hozzánk Szolnokra – emlékezik vissza Szikora János, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. – A premier első részét, a Francia Stílgyak címűt Funtek Frici rendezte, ezért, a régi barátság miatt jött le a két színész. A bemutató után a színészklubban ünnepeltünk. Mi tagadás, nagyon jó hangulatban. Bubik Pistával a jövőről is beszélgettünk. Azt terveztük, hogy januárban a Szobaszínházban bemutatja önálló estjét. Örült a lehetőségnek, nagyon lelkesen fogadta a meghívásomat. Éjjel egy óráig igen jó hangulatban telt az idő, akkor zárt be a klub. Pista a többiekkel elindult a szálloda felé. Itt nekem filmszakadás van, mert ekkor láttam utoljára. Funtek Frigyes mesélte, hogy a szálloda portáján Pista odaszólt nekik, hogy mindjárt jön, bent felejtett valamit az autóban. Többé nem látta senki. (Szilágyi Á.)

Márta István vasárnap a társulat tagjaival siratta „Pistájukat”

Az Új Színház igazgatója, Márta István vasárnap reggel értesült a tragikus balesetről. – Tegnap este a Három nővér premierje után nagyon jó hangulatban voltunk, ma pedig a halálhír fogadott. A társulat bent van a színházban, és sírunk. Pistának legközelebb 2-án lett volna előadása vidéken, a Chioggiai csetepatéval. Különben öt fontos előadás szereplője. Furcsa azt mondani: volt. Nemrégiben volt önálló estjének bemutatója, Ritka a magyar címmel. Most úgy döntöttünk, hogy december 13-án, amikor újra előadta volna, megnyitjuk a nagy színpadot, és Bubik István-emlékestet tartunk. Nem lesznek jegyek rá, akinek kedve van, térjen be. Eszembe jutott az is, kiket hagyott hátra, feleségét, a kiváló néptáncost és hároméves kislányát, Rékát. ( Sz. Á.)

Martinek János szerint az öttusázók maguk közül valóként emlékeznek rá

Bubik Istvánt különösen szoros kapcsolat fűzte az öttusasporthoz, ezen belül is a 80-as évek aranycsapatának egyik tagjához, Martinek Jánoshoz. A kétszeres olimpiai bajnok megdöbbenve értesült barátja tragédiájáról. – Egyik közös sportbarátunk hívott fel napközben a szörnyű hírrel. Teljesen megdöbbentem, felfoghatatlan, ami történt. Közel húsz évre tekint vissza a barátságunk, 1986–87 körül kezdődött, majd az 1988-as budapesti öttusa-világbajnokságon teljesedett ki, mélyült el igazán. Ő volt az, aki lelkesedésével az öttusa mellé állította a közönséget. Nyugodtan mondhatom, hogy nemcsak az én barátom volt, hanem az egész öttusasporté. Többször előfordult, hogy este még a színházban lépett fel, reggel már lent volt edzésen. Jól lovagolt, és szeretett futni. Egyik legbensőségesebb emlékem vele kapcsolatban, hogy részt vett az esküvőmön. Legutóbb két hónapja találkoztunk egy rendezvényen, sajnos nem sokat tudtunk beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában