Ország-világ

2004.11.13. 06:45

Csodatétel vagy gyilkosság?

Az őssejtkutatás az orvostudomány egyik legforrongóbb területe, de az embriókból kinyerhető őssejtek körül éles viták zajlanak.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="156"] A köldökzsinórvérből kinyert őssejtek semmiféle erkölcsi aggályt nem támasztanak
[/caption]Óriási erőkkel folyik az őssejtek kutatása szerte a világon. Az emberi szervezet mintegy kétszáz sejtfajtából áll, és az őssejtek azok a kezdeti sejtek, amelyekből bármelyik kifejlődhet. A remények szerint az őssejtekben úgyszólván csodatévő erő rejlik. Segítségükkel gyógyíthatóvá válhat számos rettenetes betegség az Alzheimer- és Parkinson-kórtól a szívbetegségeken át a cukorbajig. Őssejtekből elvileg bármelyik szerv vagy testrész előállítható, maga az agy is. A távoli jövőben az orvoslás olyan lenne, mint az alkatrészcsere az autószervizben.

Az őssejtek kinyerhetők szövetből, legfőképpen köldökzsinórvérből, csontvelőből és foggyökérből. Az őssejtbankok nyugaton már egész hálózatot alkotnak. Idehaza azért folynak a munkálatok, hogy Magyarország is csatlakozhasson hozzájuk. Az ős- sejtkutatásnak ez a területe minden erkölcsi aggálytól mentes. A hazai őssejtkutatás is jórészt ebben az irányban folyik.

Az őssejtek másik fő forrása az embrió, és sokan ezt tartják jobbnak. Vagy a lombikbébiprogramok során visszamaradt vagy a sejtmagátültetéses klónozással létrehozott embriókból nyerhetők ki őssejtek. Ez utóbbi esetben az őssejtek kiemelésével elpusztul az embrió. A katolikus országok mélyen elítélik az embrionális őssejtek kutatását, mert az emberi élet kioltását látják benne.

Az USA elnöke, Bush is ellenzi ezt a kutatást. 2001-ben rendeletileg megvonta a szövetségi támogatást ettől a területtől. Néhány hete viszont Kalifornia polgárai megszavazták az embrionális őssejtek kutatásának államukon belüli támogatását. Az Európai Unió parlamentje tavaly igennel szavazott az ügyben. Az ENSZ egyelőre halogatja a dolgot, bár célja egy hatékony nemzetközi egyezmény megalkotása. Angliában a vita azóta lángolt fel, hogy néhány hónapja engedélyezték az embriók kísérleti célú létrehozását, a sejtklónozást.

Embrió- és szövetőssejt

Az embrió mindössze négy-öt napos, amikor kiemelhetők belőle az őssejtek. Ez az úgynevezett hólyagcsíra, akkora, mint az i betűn a pont. Az embrionális őssejtek halhatatlanok, vagyis a végtelenségig képesek osztódni. Akárcsak a szöveti őssejtek. A másik fő tulajdonságuk, hogy bármilyen sejtté fejlődhetnek. A szöveti őssejtek kifejlődési köre jóval kisebb. A vita arról is folyik, hogy az embrióból és a szövetből kinyert őssejtek ugyanolyan gyógyítási lehetőségekkel kecsegtetnek-e. A sejtmagátültetéses klónozást főként a katolikus országok ítélik el.
http://www.mcd.hu/hirek/44_week/4929.htm

http://www.theol.u-szeged.hu/konyvtar/genetika2/


Tornai Szabolcs

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában