Ország-világ

2004.11.09. 07:00

Draskovics szerint jövőre csökkennek az adóterhek

Az adótörvények hétfő esti parlamenti végszavazása előtti állapotnak megfelelően a tervezett költségvetési bevételek jövőre csupán 10 milliárd forinttal maradnak el a beterjesztett javaslathoz képest – jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter tegnapi tájékoztatóján.

Cs. J.

A kormány 25 milliárd forinttal megemelte az általános tartalék összegét, hogy ebből kompenzálja az esetleges adóbevétel-kiesést, így a már ismert 10 milliárd forintot. A 10 milliárd forintból 3 milliárdot jelent a tőzsdei árfolyamnyereség-adó elmaradása, 4 milliárdot az üzletrészek és értékpapí- rok öröklése után fizetendő adójavaslat leszavazása, és 1,5 milliárdot az egyszeri egészségügyi hozzájárulás nagyobb összegű – 1200 helyett 1500 forintos – csökkentése.

A számítások szerint 2005-ben GDP- arányosan 0,5 százalékkal csökken az adóterhelés. „Ez azt jelenti, hogy 100 forint bérből egy átlagos keresetű dolgozó által fizetett adó 21,5 forint lesz, szemben az Orbán-kormány utolsó évében fizetett 25,8 forinttal és a Horn-kormány utolsó évében fizetett 21,2 forinttal” – sorolta az adatokat a pénzügyminiszter.

Draskovics Tibor elmondta, hogy hétfőn az interneten Gazdálkodj okosan játékot hirdetnek meg a www.koltsegvetes2005.hu oldalon. A játékban mindenki rögzítheti, hogy az egy főre jutó nyolcvannégyezer forintos költségvetési bevételt hogyan osztaná el másképpen, mint ahogy a kormány teszi. A kormány azt javasolja, hogy a jegybanktörvény úgy módosuljon: az alelnökök mandátumuk lejártáig maradjanak tagjai a Monetáris Tanácsnak – válaszolta egy újságírói kérdésre a pénzügyminiszter. A miniszter szerint az 5,3 százalékos államháztartási hiány tartható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában