Ország-világ

2004.11.23. 00:48

Éles szervriadó testközelből

Mentés - Ezernél több beteg reméli az esélyt élete folytatására. Ám mindössze alig egyharmaduknak adódik lehetősége új szívre, májra, tüdőre, vesére – a gyógyíthatatlan helyett.

Tóth Tímea

Számos emberélet megmentésre vár. A Vészhelyzet című tévéfilm legutóbbi részének hatására háromszor annyi szervfelajánlás érkezett a kórházaktól, mint általában. Az átültetéseket szervező társaság szerint a média jó és rossz irányban egyaránt befolyásolja a donorjelentéseket.

4 óra, Budapest: megcsörren a telefon. Várakozással teli órák után végre riadó a Hungarotransplant budai épületében. Magyarország szervátültetést koordináló központjában elkezdődik az összeszokott munka. – Egy negyvenéves nő rosszul lett otthonában. Életveszélyes állapotban vitték be este nyolckor a … megyei kórházba. Agyvérzés. Nem tudtak segíteni rajta, az agyhalál állapotába került. A keringése stabil. Vese-, máj-, szív- és tüdőátültetés is szóba kerülhet! – adja tovább az információt a telefont kezelő koordinátor. A távoli kórház intenzív osztályának vezetője azt is közli a központtal, a beteg nem szerepel azoknak a listáján, akik megtiltották, hogy fölhasználják a szerveit.

4 óra 15 perc, Budapest: elkezdődik a szervezés. Nincs sok idő, a szívet és a tüdőt néhány órán belül át kell ültetni egy másik szervezetbe. Riasztják a transzplantációt végző klinikákat. Reggel 8-ra a donort jelentő megyei kórházba kell érniük az orvoscsoportoknak. – Soha nem az adott kórház orvosai távolítják el a szerveket. Mindig az átültetést végző klinika sebészei mennek az agyhalott beteghez – magyarázza dr. Borka Péter, a társaság igazgatóhelyettese. A szívet, a májat és a veséket így fővárosi sebészek távolítják majd el. Tüdőt Magyarországon nem ültetnek át, azért Bécsből érkeznek a szakemberek.

6 óra 5 perc, Budapest: a kórházból újabb hívás érkezik. A nő férjét és lányát értesítették: nem tudják megmenteni a feleséget, az édesanyát. Ő azonban életet, új reményt adhat másoknak. Az orvosnak nem kellett volna hozzájárulást kérnie, mégis megtette. A férj és a lány nem tiltakoztak.

8 óra, egy távoli kórház: a helyi orvosok hivatalosan megállapítják az agyhalál beálltát. A fővárosi Baross utcai transzplantációs klinikáról és Bécsből helikopterrel megérkeznek a sebészek, hogy eltávolítsák a szerveket. A szívet az Ér- és Szívsebészeti Klinika specialistái veszik ki.

8 óra 30 perc, egy távoli kórház: elkezdődik a műtét. Összehangoltan dolgoznak az orvosok. A nő szíve a beavatkozás utolsó pillanatáig dobog. A sebészekkel úgynevezett centrumkoordinátorok is érkeztek. Ők felelnek a szervek tárolásáért, és ők hívják be azokat, akik majd megkapják a szerveket. – Vércsoport-azonosság, hasonló testsúly alapján választják ki a várólistán szereplő betegek közül a legalkalmasabbat. A donor neme csupán szívátültetésnél számít – teszi érthetővé a rendszert Borka doktor.

8 óra 35 perc, Budapest: a központban telefonon, aztán személyesen keresni kezdik a szervekre váró betegeket a listáról. Egy idős férfit a horgásztónál érnek utol, szerencsére még nem futottak ki az időből.

10 óra, Budapest, Bécs: a szívsebészti klinikán előkészítik a leendő új szívest, a transzplantációs klinikára is megérkezik a májra hónapok óta váró középkorú családanya. A műtét előtt gyógyszerekkel legyengítik védekezőrendszerüket, nehogy az új szerv kilökődjön. Bécs felé is felszáll a mentőhelikopter egy tüdőbeteg pácienssel…

11  óra 30 perc, Budapest, Bécs: megkezdődnek az operációk. 16 órára a szív, 17 órára a tüdő is másik testbe kerül. A máj átültetése a leghosszadalmasabb, éjfél után tolják ki a beteget a műtőből.

0 óra 10 perc, Budapest, Debrecen: a vesére várakozók közül, a szövettípus egyezése alapján, hosszadalmas vizsgálatokkal választják ki a legmegfelelőbbet. Éjfélkor derül ki, hogy egy debreceni férfi a legalkalmasabb. Tíz nappal később: a veseátültetett mehet haza elsőként.

Csak tiltani lehet a szervfelhasználást

Bárki nyilatkozhat arról, hogy nem járul hozzá szervei átültetéséhez. A tiltást a háziorvos juttatja el az ÁNTSZ-hez. Ha valaki nem tiltja meg a transzplantációt, akkor föl lehet használni bármelyik szervét. Írásos beleegyezés akkor kell, ha az elhunyt kiskorú. Felajánlani nem lehet emberi szerveket.

Ötven éve ültették át az első vesét

Már az 1930-as években próbálkoztak veseátültetéssel. Először 1954-ben sikerült a beavatkozás egypetéjű ikreken. Szívet 1967 óta ültetnek át Európában, Magyarországon 12 évvel ezelőtt volt az első transzplantáció. Azóta 80 szívátültetést végeztek el. A leghosszabb ideje, 27 éve, egy férfi él új szívével.

Vese, máj, szív: rengetegen vannak várólistán

Hazánkban ötezer ember szorul vesepótló kezelésre. Közülük ezren kaphatnak új vesét. Évente minden harmadik várakozó juthat új szervhez. Májátültetés évente 40-45, szívátültetés 10-12 ízben történik. Szívre 32-en, májra 45-en, tüdőre 4-en várnak. Szív- és májátültetést a fővárosban, vesetranszplantációt Szegeden, Pécsett és Debrecenben végeznek. Tüdőműtétet az Ausztriával 2002-ben kötött együttműködés keretében Bécsben csinálnak magyar betegeken.

Néhány uniós ország összefogott

Az Európai Unióban már 1967 óta működik az Eurotransplant nevű szervezet. Németország, Hollandia, Belgium, Ausztria és 2000 óta Szlovénia is tagja. Ezek az államok közös várólistát működtetnek. Magyarország nem tagja e szervezetnek. Az itthon fel nem használt szervek – a tüdő kivételével – mindenki számára kárba vesznek. Jelenleg a legmagasabb szinten zajlanak tárgyalások az együttműködésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában