Ország-világ

2004.11.10. 02:12

Érvényesülő kisebbségek

Németországi látogatásának harmadik napján a magyar köztársasági elnököt Hamburgban a Hanza-város egyetemének plakettjével tüntették ki.

Toronyi Attila

Méltató beszédében Jürgen Lüthje, a hamburgi egyetem elnöke aláhúzta Mádl Ferenc hozzájárulását a demokratikus magyar jogállam kialakulásához. A magyar államfő kedd este Hamburg közéletének képviselői, a városban élő magyarok vezetői előtt beszédet mondott.

Magyarország és az EU kapcsolatát taglaló előadásában az államfő elsősorban a közösség új alkotmányát méltatta. Kiemelte a kulturális és vallási örökségre való utalás fontosságát. Egy-értelmű, hogy Európa felemelkedésében a kereszténység döntő szerepet játszott. Mint mondta, mi magyarok elégedettek lehetünk, mert a tervezet kiegészült a kisebbségi jogok rögzítésével.

Az államfő szerint a májusi bővítéssel sokszínűvé vált az EU. Erőfeszítéseket kell tenni azonban az egység, az összekovácsolódás érdekében. Ehhez meg kell teremteni a jogi kereteket. Mádl Ferenc reméli, hogy az EU alkotmányos szerződésének parlamenti elfogadása és törvénybe iktatása még az idén megtörténik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában