Ország-világ

2004.11.08. 17:01

Felleghy Tamás a Színésztársalgóban

A Komédium Színház Színésztársalgója, vagyis a Kávézó a hely, ahol a színészek önmagukról szeretnek beszélni. Hétfőn este héttől a színész Tom Felleghy Rómából. Aki kérdezi, Kalmár Tibor rendező.

BAMA

Tom Felleghy, azaz Felleghy Tamás Olaszországban és Magyarországon szinte egy időben kapta meg a legmagasabb rangú állami kitüntetést. A Fővárosi Operett Színházban Karády, Honthy, Sárdy partnere volt. Rendezőként színpadra állította Latabárral a Nyitott ablakot, Tolnayval az Ipafai lakodalmat. 1948-ban a színháztudományok doktora lett. 1949- ben egyszerre játszotta rendezéseit az Operett, a Royal Revűszinház (Karádyval) és a Vidám Park színpada (Rózsahegyivel, Déri Sárival).

Az államosítás után az Operett új igazgatónője politikai ürüggyel nem szerződtette. Latabár Kálmán karolta fel, megbízta együttese szervezésével, rendezésével, éveken át volt a nagy komikus partnere. 1956. októbere Debrecenben érte őket. Fellegi a határ felé indult.

Olaszországban megnyerte a legjelentősebb európai "dupla vagy semmi" játékot - a magyar történelemről. Egy csapásra ismert lett a Tom Felleghy név: mintegy 120 filmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket, köztük volt a Ben Hur és a Kleopátra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában