Ország-világ

2004.11.23. 07:02

Ferguson ezredszer

A Lyon elleni mai Bajnokok Ligája találkozón ezredszer ül a Manchester United kispadján Sir Alex Ferguson. A közép-angliai klub az elmúlt 18 évben a skót menedzser irányításával a világ legértékesebb futballcégévé vált.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Sir Alex akkor szokott ilyen képet vágni, ha azt kérdezik tőle, mit csinálna a futball, a Manchester United nélkül
[/caption]„A szurkolók és a csapat kapcsolata mindennél erősebb, és ez a legfontosabb. Mindig megpróbáltam híd lenni a szimpatizánsok és a klub között, és most is támogatom rajongóinkat” – fogalmazott Sir Alex Ferguson a minap.

A skót menedzsert nyugodtan nevezhetjük a Manchester United családfőjének. A játékosok a gyermekei, a szurkolók a jó barátai. Apa és famíliája pedig nem szeretné, ha a jelenlegi menedzsment helyett más kezébe kerülne az irányítás. A hatalomátvételre Malcolm Glazer, a MU második legnagyobb részvényese pályázik. Ellenlábasai szerint az amerikai milliárdos elüzletiesí-tené a klubot.

Ferguson számára az egyesület jóval több mint üzlet. Aberdeeni klubsikerei és a skót válogatott vezetése után 1986. november 6-án vette át a Vörös Ördögök irányítását. Nem volt egyszerű a kezdet, első éveit szerény eredmények mellett a piás játékoskeret megtisztításával és diktatúrájának kiépítésével töltötte. A glasgow-i Govan negyed hajógyárainak tövében, protestáns és katolikus szülők munkásgyerekeként felcseperedett néhai szerszámkészítő és szakszervezeti vezető ekkor fektette le a Manchester alapjait. Csapatszellem és erőszakosság.

Az ifjúkora hagyatékát edzői pályafutása során jól hasznosító mester házon belül talált rá a 90-es évek sztárklubjának alapembereire. Gary és Phil Neville, Scholes, Giggs, Butt és Beckham egyaránt a manchesteri fociakadémián nevelődött – őket nevezték Fergie fiókáinak. Ferguson zseniálisan igazolt a fiatalok mellé, Cantona, Keane, Cole és Yorke bajnoki címekig, BL- és Világkupa-győzelemig repítették a MU-t. A világon a legtöbb klubtrófeát gyűjtő edző sikerének titka mégsem csupán szakmai.
A mindenáron való győzni akarás és elhivatottság nélkül semmire sem viheted – ismeri el ő maga is.

Glasgow-i búcsúra vágyott

Az 1999-es Bajnokok Ligája-győzelem után lovaggá ütött menedzser a sikert követően eljátszott a visszavonulás gondolatával, 2001-re tervezte nyugdíjaztatását. Az angol sajtó hónapokon át kereste az utódját, aztán Ferguson – részben felesége rábeszélésére – mégis maradt. Mostanában nem beszél a távozásáról, talán élete végéig marad. Példaképe, Jock Stein skót szövetségi kapitányként szívinfarktusban halt meg az 1986-os vb-részvételt biztosító sorsdöntő selejtező estéjén. A segítőjét Alex Fergusonnak hívták.

Ferguson diadalai a MU-nál

Nemzetközi: Bajnokok Ligája: 1. - 1999, KEK: 1. - 1991, Európai Szuperkupa: 1. - 1991, Világkupa: 1. - 1999, Hazai Bajnoki cím: 8. - 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, FA-kupa: 5. - 1990, 1994, 1996, 1999, 2004, Ligakupa: 1. - 1992

A világ legsikeresebb vezetőedzői

1. Sir Alex Ferguson (skót, 62 éves): 32 trófea, az Aberdeen és a Manchester United csapatával 2. Jock Stein (skót, 63 évesen hunyt el 1985-ben): 26 trófea a skót Celtic gárdájával 3. Ottmar Hitzfeld (német, 55 éves): 20 trófea, a svácji Aarau és Grasshoppers, a német Dortmund és Bayern München együttesével Trófea = bajnoki címek, kupa- és Ligakupa-, nemzetközi kupagyőzelmek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában