Ország-világ

2004.11.17. 07:02

Kész a metró, de sok a hiba

Négyoldalas hibalistával vette át a BKV tegnap éjjel a 2-es metró mintegy 3,5 milliárd forintért felújított szakaszát. Az alagút szárazabb mint volt, de még mindig van benne víz.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Aba Botond, a BKV vezérigazgatója a felújított alagútban beszélt a hiányosságokról. Az íves boltozaton látható foltok a szigetelések. Fotó: Kallus György
[/caption]Bár tegnap éjjel hivatalosan befejeződött a 2-es metró idei felújítása, munkagépek zaja hallatszott az alagútból. Vizet is láttunk a földalatti leszigetelt részein. Igaz, nem annyit, mint ott, ahol csak jövőre kezdik a vízmentesítést. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója azt mondta, a teljesen száraz alagút kivitelezhetetlen, mivel nagyon magas a talajvízszint.

Évszázadokkal korábban a Nagykörút helyén a Duna hömpölygött. A nyomában maradt talajvíz most utat keres magának a metróba. A kivitelezőnek 2011-ig garancia keretében helyre kell állítania a vízbetöréseket. Sok helyütt a nedvesség valósággal szétrohasztott mindent. Valahol egyméteres cseppkő is képződött az alagútban.

Szakértők szerint a budapesti talajviszonyok között nem lehet megakadályozni a vízbetöréseket. Legfeljebb odabent lehet védeni a tőle a műszaki berendezéseket. Amúgy a 2007-ig tartó teljes felújítást követően tűzvédelmi szempontból ez lesz Európa egyik legbiztonságosabb metrója.
Az elkészült szakaszon már most simábban mennek a szerelvények. Ha végül a kocsikat is lecserélik, csöndesebb lesz a
2-es metró.

Vannak még bőven hiányosságok

Aba Botond elismerte, nem minden tökéletes a felújított szakaszon. A BKV egy négyoldalas hibalistát állított össze. Elégedetlenek például a Blaha Lujza téri kőpadló minőségével, így azt újracsiszoltatják. Egyenetlenek az állomás fémborításának illesztései is. Tegnap elromlottak a jegyérvényesítő készülékek a Kossuth Lajos téri megállóban. Ezt az állomást is idén újították fel, és a jegykezelő gépek is újak. Akik itt váltottak jegyet, percekig nem tudták, mi tévők legyenek. Az érvénytelen jeggyel utazókat megbüntetik a BKV ellenőrei.

3,5 milliárd forintért felújított szakaszát. Az alagút szárazabb mint volt, de még mindig van benne víz. Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában