Ország-világ

2004.11.26. 01:02

Kié legyen, kié maradjon?

Az egészségügyi miniszter hivatala felkészül a magánosítás befejezésére is. A gazdasági miniszter azt állítja, ha egy magánklinika szerződést köt a biztosítóval, a gyógykezelés nem drágul.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Az Istenhegyi Klinikán tegnap Kóka János gazdasági miniszter azt mondta, a gyógykezelés egy magánklinikán sem kerül többe, ha szerződnek
[/caption]Rácz Jenő miniszter szerint kellő ismeretek hiányában a választópolgárok öt százaléka tudja, miről szavaz majd december ötödikén.

„Ha 2 millió 10 ezer állampolgár a népszavazáson igennel válaszol, akkor az állami és önkormányzati egészségügyi intézményeket nem lehet magánosítani”, sőt el kell kezdeni a már eladottak visszaállamosítását. – Mindez az előzetes adatok szerint több százmilliárd forintba kerülne az ágazatnak – tette hozzá.

A miniszter azt is elmondta: a pluszkiadások gyakorlatilag lehetetlenné  teszik a kórházak jövőbeli fejlesztését.
Ha az OEP szerződést köt egy magánklinikával, az ugyanúgy nyújthat ingyenesen szolgáltatásokat, mint az állami intézmények – mondta tegnap Kóka János gazdasági miniszter.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szakpolitikusa ezzel szemben kiszámolta: ha egy egészségügyi intézmény magánkézben van, egy alapos kivizsgálás ára mintegy 90 ezer forint, azaz egyhavi nettó átlagkereset. Ha a társadalombiztosítás szerződést köt a klinikával, akkor körülbelül a szolgáltatás árának egyharmadát magára vállalja. Így a betegnek „csak” 60 ezer forintot kell saját pénzéből kifizetnie – hangsúlyozta Selmeczi.

Vojnik: nem lesz mérlegelési lehetőség

„Nagyon szűk lesz a képviselők és a parlament mozgástere, ha az ügydöntő népszavazás leállítja a magánosítást” – fejti ki Vojnik Mária egészségügyi államtitkár. Szerinte nem egy parlamenti cikluson „átvonuló vitát” és egyeztetést fog okozni a kórházak és egészségügyi szolgáltatások vissszavétele állami tulajdonba. Mindenekelőtt tisztázni kell majd a dolgozók jogállását, munkavállalási körülményeit.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában