Ország-világ

2004.11.12. 12:46

Mádl igenre szólít fel a népszavazáson

Mádl Ferenc szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. A köztársasági elnök igenre szólít fel a december ötödikei népszavazáson.

BAMA

„Jó lelkiismerettel ki lehet mondani: a magyar állampolgárság egyszerűsített feltételek melletti megadását a közösségek egyöntetűen történelmi igazságtételnek tekintik. A megadásnak nincs jogi akadálya" - fogalmazott az államfő.

Mádl Ferenc elmondta, álláspontját a határon túli reprezentatív magyar közösségek vezetőivel az elmúlt években folytatott beszélgetései, valamint "a kérdés vezető szakértőivel való tanácskozás eredményeként" alakította ki.

"Szeretném most megismételni, hogy sem a nemzetközi, sem az európai jog nem zárja ki a magyar állampolgárság kérelemre történő megadását magyarországi állandó lakóhely, letelepedési engedély és áttelepülés hiányában sem" - mondta. Közölte: a magyar közösségekben folytatott tájékozódása után az a kép alakult ki benne, hogy a kettős állampolgárság biztosítása után "nem várható tömeges exodus".

Mádl Ferenc szerint egészen a közelmúltban elhangzott állásfoglalásokig úgy tűnt, hogy a politikai erők "általában" egyetértettek az állampolgársággal kapcsolatos javaslattal, és ezt a népszavazás kiírásának lényegében egységes elfogadásával meg is erősítették.

"Én arra szólítanám fel Magyarország választópolgárait, vállaljanak közösséget azokkal a magyarokkal, akikkel a történelem egy nemzetbe rendezett minket, és akik szeretnék velünk ezt a sorsot osztani” - mondta a köztársasági elnök.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában