Ország-világ

2004.11.13. 01:23

Menő gyanúsított kiváló ügyvédet keres

Címkék#Vélemény

Tízezer ügyvéd dolgozik Magyarországon. Ők az ügyfelet, az ügyfél őket keresi. Hónapok alatt divatos prókátor lesz, aki ismert bűncselekmény hírhedt gyanúsítottját, vádlottját védi. A kezdők az utcáról beeső ügyfeleket is fogadják, a tekintélyes irodákhoz ajánló kell, és nem árt sorszámot tépni.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Dluhopolszky László rajza
[/caption]A nagy port kavart bűnügyek országos hírnevet hoznak az ügyvédnek. Egyik napról a másikra keresett védő lesz, akinek peréről rádió, televízió, újság tudósít. De ismert lesz az is, akinek nevét az egymással összejátszó vagy egymással kapcsolatot tartó bűnözők hozzák forgalomba. Ha elterjed, hogy az előzetesből is képes kihozni valakit, sokszorosára nő tekintélye és piaci értéke. A hírnév azonban hátrány is: a „nagy keresetű” bűnszövetkezetek kerülik a látványos fellépést, a gyakran nyilatkozó ügyvédet.

Jó reklám a börtönfolyosó. Akivel elégedett az elítélt, azt másnak is ajánlja. Befolyásolja az ügyvédválasztást egy véres krimiről szóló laptudósítás is, amely „véletlenül” a rendőrtiszt asztalán hever a kihallgatás folyamán, s ötletet ad a védőválasztáshoz. Egy igazán neves ügyvéd azonban nem vállalhat el mindent. Egyikük zsebébe milliókat tettek volna zsebből.

Ám kénytelen volt visszamondani a megbízást, meséli, ugyanis képtelen volt megértetni a vádlottal, hogy az nem kerülheti el a börtönt, feltételes szabadságra sincs esélye. Máskor a védelemért felajánlott összeg nagysága riasztotta el, állítja. Nem tudta kideríteni, miből fizetne tizenhárommilliót a gyanúsított, mert az ismertetett bűncselekményekből annyira biztosan nem futja. A szerb–horvát– ukrán csoport megbízását pedig félelemből kerülte el névtelenséget kérő szakemberünk. Elismeri, mindenkinek joga van a lelkiismeretes védelemre. De nem vállalja el a munkát, ha a gyanúsított félrevezeti, nem ismerteti pontosan a tényeket.

A rafinált ügyvéd megpróbál a rendőrség kártyáiba belelátni. Néhány iroda időről időre magához csábít leszerelt, tehetséges rendőrtiszteket. Ők a vizsgálati iratokból, a nyomozói taktikából, a jegyzőkönyvekből megkísérlik felderíteni, hol tart a nyomozás, mit tud(hat) a rendőrség az ügyről? Mi mindent képes bizonyítani, mi terhelheti a gyanúsított számláját.

A polgári perek szerényebb jövedelmet hoznak, de az irodák hírnevét növelik. Az ügyvédek többsége állandó kapcsolatban áll ingatlanközvetítőkkel, adóügyi szakértőkkel is. Egymásnak ajánlják a klienseket. Tudják, melyik partner mire képes, mit biztosíthat ügyfelének.

Orosz Balázs, az egyik első sztárügyvéd

A fiatalon elhunyt Orosz Balázs volt az egyik első sztárügyvéd Magyarországon. Védencét, Magda Jánost egy kislány meggyilkolásával vádolták. Első fokon halálra ítélték a férfit. A másodfokú bíróság nem találta bizonyíthatónak a vádat, meg kellett ismételni az egész eljárást. A Fővárosi Bíróság nagy tekintélyű tanácsvezetője vette kézbe az ügyet. Orosz Balázs érvelése alapján nem találta minden kétséget kizáróan bizonyítottnak a bűncselekmény elkövetését. Felmentette a vádlottat. A Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsa jogerősen szintén felmentette a gyilkosság vádja alól Magda Jánost. Az ügyvédtől Szép utcai irodájában és az egyetemen sok jelölt tanulta meg a védelmi taktika alapjait.

Kosik: az elégedett ügyfél a legjobb ajánló

Vigh Károly ügyvédi irodájában kezdte pályáját Kosik Kristóf. Első ügyfelét akkor látta először, a következő már ismerős volt: egy betéti társaság megalakításával bízta meg. Szép lassan elterjedt, hogy gyors, megbízható, alapos munkát végez. „Egyetemistaként kerültem az irodához, ma már társak vagyunk. Ha az ügyfelek elégedettek az emberrel, ajánlják másoknak is. S ahogy bővül a kör, egyre többen keresnek. Ma már csak elvétve fordul elő, hogy az utcáról, mondhatni véletlenül téved be valaki az irodánkba.”

Hegedűs László bűnügyi védelemmel lett ismert

Hegedűs László három évig ügyvédjelölt volt Budafokon. Ingatlanügyekkel, tulajdonjoggal foglalkozott elsősorban. Ma a társasági jog szakembere, de az igazán nagy kihívásnak a bűnügyi védelmet tartja. „Komoly szellemi erőfeszítést követel a Papa – Sándor István rendőr alezredes – védelme. Bűnözői körökből szerzett információk alapján gyanúsították meg. Azután a nyomozó hatóság megpróbált bizonyítékot találni a gyanú megerősítéséhez. Pont fordítva folyik az eljárás, mint ahogyan kellene.” Hegedűs elismeri, hogy a büntetőügyekben vállalt szerepével lett ismert vízivárosi irodája.

Magyar György: ötvenegy százalék felkészültség

Magyar György a Whiskys rabló védelmével szerzett magának tekintélyt. Azóta szakvéleménye meghatározó egy-egy jogvitában. Ambrussal pert is nyert. Meg akarták akadályozni, hogy az elítélt a börtönben nyilatkozhasson. A bíróság megállapította: a rablót a szabadságától, s nem véleménynyilvánítási jogától fosztották meg. Magyar szerint 51 százalék felkészültség – „ennyivel többséget lehet szerezni egy gazdasági társaságban” –, 25 százalék rátermettség és 24 százalék szerencse kell a sikerhez.

Martin Zoltán elfoglalt, nem reklámozza magát

Martin Zoltán bíróként Mohácson kezdett dolgozni. Azután Pécsre került, egy ideig még a pulpitusról irányította a peres ügyeket. 1998-ban pályát módosított: ügyvédi irodát nyitott. „Ismerték a nevem, könnyen megtaláltak az ügyfelek. Nem kellett reklámozni magam, nem volt rá szükség. Vallom, hogy a legjobb reklám a megnyert per. Nem állítom persze, hogy minden pert meg lehet nyerni.” Martin elsősorban az orvosi műhibaperek szakértője. Bevallása szerint sokat tanult Ádám György nyugalmazott egyetemi tanártól, aki a műhibaperek legelismertebb szakértője Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában