Ország-világ

2004.11.05. 06:01

Nem lehet behajtani a tartozásokat

Kilencvenhatmillió forint kétes és behajthatatlan követelést tartott számon a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága tavaly év végén. Több mint a felét, ötvenkétmillió forintot két év alatt halmoztak fel a bérlők, míg negyvennégymilliót 1994 és 2001 között.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A kereskedők többsége becsületes, hajnaltól estig dolgozik
[/caption]A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy kétmillió forint behajthatatlan tartozást elengedjenek. A minősítést az igazgatóság sokadik behajtási kísérlete után kapta meg. A végleg kint maradó tartozások összege minden bizonnyal növekedni fog. Ugyanis jelenleg még több tízmillió forint bírósági, illetve végrehajtási szakaszban van.

Az elengedett tarozás három cégnél gyűlt össze. A Közraktár utcai csarnokban a Pál Kft. 625 ezer forint bérleti díjjal maradt adós, ma felszámolás alatt áll. Az igazgatóságot májusban értesítette a felszámoló, hogy a pénz a felszámolási eljárásban meg nem térülő kintlevőség marad. A Nino Frutta Kft. szintén bérleti díjjal tartozik, 220 ezer forinttal 1997-ből. Az adósság legnagyobb részét, 1 millió 300 ezer forintot a Golden Age Home Kft. halmozta fel. 1998-ban költözött ismeretlen helyre a Nagyvásárcsarnokból, azóta is keresik. A cég nevében korábban eljáró Bar-dóczky Tivadart a Budapesti Rendőr-főkapitányság évek óta körözi. A kft.-t 1998 decemberében tartozásaival együtt eladták, de sem a céget, sem az új ügyvezetőjét nem találják. A cég tevékenységet nem folytat, ingó és ingatlan vagyonnal nem rendelkezik.

Az említettekhez hasonló behajthatatlan tartozások nem minden esetben jutnak el a közgyűlésig. A főváros kereskedelmi és turisztikai bizottsága október végi ülésén két ügyfél tartozását engedte el. Mivel a két adós tartozása együttesen nem haladta meg a félmillió forintot, ezért saját hatáskörében dönthetett a testület. A bizottság elnöke, Rusznák Imre lapzártánkig nem tudott rendelkezésre állni.

Hosszú az adósok listája, de nehéz a behajtás

Igen hosszú az a lista, ami a fővárosi csarnokok bérlőinek adósságát tartalmazza – mondta a Reggelnek Károvits Tamás (MIÉP), a kereskedelmi bizottság tagja. Van olyan behajtási ügy, ami már tíz éve húzódik. Csak abban az esetben szavaznak a tartozás elengedéséről, ha kellően bizonyítottnak látják, a felügyelet mindent megtett a behajtás érdekében. Előfordult, hogy visszaadták az előterjesztést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában