Ország-világ

2004.11.11. 07:19

Pazar csillagok csatája

Amióta a France Football közzétette ötvenes listáját, az európai futball barátai azon vitatkoznak, ki kaphatja az idei, sorszáma szerint 49. díjat.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Ketten az esélyesek közül: Ronaldinho (balra) és Andrij Sevcsenko balettje a Barcelona–Milan Bajnokok Ligája-mérkőzésen
[/caption]A Reggel kiválasztotta a maga esélyeseit, ugyanakkor a névsor alapján igyekszik bemutatni, mely országok, illetve klubok uralják az idei szezont. Régen látott, kiegyensúlyozott verseny várható a december 14-én átadandó díjért. Újra fellángolt a régi vita: miért kaphatja meg valaki az aranylabdát? Legutóbb 2002-ben volt hasonló a helyzet.

Sokan tanakodtak azon, vajon az esztendő legfontosabb eseményén tündöklő érdemelje-e ki az elismerést vagy az, aki egész esztendőben kiemelkedő teljesítményt nyújt? Az ötvenes lista összeállítói igyekeztek minden igénynek megfelelni. Érdekes, hogy az európai aranylabda-választásnál a legtöbb játékost a brazilok közül válogatták.

A második legnépesebb viszont az Európa-bajnok görögök „csapata”. A hat görög beválogatása nyilvánvalóan a kontinensbajnokság fontosságát jelzi, hiszen a Werderrel duplázó – de ott többnyire csak a cseresorba kényszerülő – Hariszteaszon kívül egyik játékos sem játszik kitüntetett szerepet a tavaszi vagy az őszi szezonban. Mi arra hajlanánk, igazságosabb olyannak adni az aranylabdát (s ezzel a 2004-es esztendő legjobb játékosának járó címet), aki egész esztendőben kiváló formában futballozik. Szerencsére ilyen is bőven van: Ronaldinho, Sevcsenko, Deco és Henry.

Európa krémje, avagy közülük lehet választani

A France Football nyilvánosságra hozta teljes, név szerinti, 50-es listáját. A győztest december 14-én köszöntik. Adriano, Ailton, Ayala, Baraja, Baros, Barthez, Beckham, Buffon, Cech, Hariszteasz, Sevcsenko, Deco, Dellasz, Drogba, Émerson, Eto’o, Figo, Giuly, Henry, Ibrahimovic, Juninho, Kaká, Kapszisz, Lampard, Larsson, Maldini, Maniche, Micoud, Mista, Morientes, Nedved, Nesta, Nikopolidisz, Pirlo, Reyes, Ricardo Carvalho, Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Rooney, Rosicky, Scholes, Seedorf, Szeitaridisz, Totti, Van Nistelrooy, Vicente, Vieira, Zagorakisz, Zidane.

A legesélyesebbek

Deco (1977. augusztus 27.) Az ötvenes listán szereplők közül Deco, azaz Anderson Luis de Souza a szezon egyik legeredményesebb játékosa. Deco, valamint Maniche és Ricardo Carvalho dicsekedhet csak azzal, hogy döntőt játszott a szezon két legfontosabb tornáján, a BL-ben és az Európa-bajnokságon. Ronaldinho (1980. március 21.) Ronaldo Assis de Moreira áll a Barcelona látványos feltámadása mögött. Azt tartják róla, ő a nemzetközi élmezőnyben az egyetlen, aki úgy képes a legnehezebb helyzeteket is megoldani, a legkacifántosabb cseleket is bemutatni, hogy közben folyamatosan mosolyog. Sevcsenko (1976. szeptember 29.) Már kétszer is a harmadik helyen végzett az aranylabda-szavazáson. Most azonban minden korábbinál jobb esélye van arra, hogy még magasabbra jusson. A Milant sokan Európa legerősebb csapatának tartják, abban meg szinte mindenki egyetért: a legjobbja az ukrán csillag.

Dénes Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában