Ország-világ

2004.11.11. 14:27

Tőkés László a kettős állampolgárságról

Akik igennel szavaznak a kettős állampolgárságra, azok egyben az otthon maradásra és az autonómiára is szavaznak - közölte Tőkés László nagyváradi református püspök.

BAMA

"Aki az állampolgárságra szavaz, az az otthon maradásra és az autonómiára szavaz" - mondta Tőkés László Hende Csabával, a  polgári körök koordinátorával együtt tartott sajtótájékoztatót Budapesten. 

Kijelentette: a nemzeti értékrend helyét nem válthatja fel a  "pénzrend". A kormányfő által bejelentett szülőföld-programot  minimál-programnak nevezte.

"Bejelentés történt egy nemzetstratégiai igényű kormányprogram  kialakításáról (...) ez egy minimál program, hogy pénzt adunk (...),  nekünk nem annyira pénzre, hanem a nemzeti értékekre van szükségünk"  - mondta a püspök, aki "egyfajta lelki nemzet kialakításáról"  beszélt.

Szerinte 537 milliárd forint többletkiadással riogatni a magyar  szavazókat pont olyan otromba dolog, mint a 23 millió munkavállaló  bevetése".
Elmondta: "a diszlokáció veszélye fennáll a kettős  állampolgárság esetében", de egy jó politikának az otthon maradás  irányába kell alakítania egy majdani igen után a törvényt, és  tudatosítani kell a határon túli magyarságban, hogy "szülőföldünk  megtartásának a célját szolgálja a magyar állampolgárság".

Több anyaországi és határon túli személlyel közösen felhívást  tettek közzé, melyben arra kérik a magyar polgárokat, hogy  pártállásuktól függetlenül vegyenek részt a népszavazáson és  szavazzanak igennel - közölte.

     Arra hívta fel a figyelmet: a népszavazáson a választók arról  döntenek, hogy az országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a  "határon túli nemzettársaink milyen feltételek között élhetnek majd  anyaországi állampolgári jogaikkal".

Tőkés László az állampolgárság megadását visszahonosításnak  nevezte és kijelentette: az ügy súlyát jelzi az is, hogy a kérdésben  "valóságos belpolitikai válság-közeli állapot van kialakulóban".

Hende Csaba a népszavazásra utalva közölte: a polgári köröktől  sürgetést kaptak már arra, hogy "hát mikor mozduljunk, ha nem  most?". 
Felhívjuk a polgári körök minden tagját, hogy aktívan vegyen  részt az igent támogató kampányban - mondta. Hozzátette: a polgári  körök november 13-a és december 3-a között 19 helyszínen szerte az  országban "nagyszabású rendezvény-sorozatot" indítanak Útlevél  Európához címmel.

"A polgári köröknek most az a feladata, hogy az önzés és a  közöny falát törjék át", hasonlóképp mint amikor Tőkés László a  hallgatás falát áttörte.
Hende Csaba közölte: Tőkés László felhívásához, illetve az igen  szavazatra buzdító mozgósításhoz a polgári körök is csatlakoztak. A  dokumentumot a többi közt aláírta Tempfli József nagyváradi  katolikus püspök, Böjte Csaba ferences szerzetes Kárpátaljáról,  Duray Miklós pozsonyi politikus, Sütő András marosvásárhelyi író,  Püski Sándor könyvkiadó, Habsburg Ottó utazó nagykövet valamint  Bodor Pál (Diurnus) újságíró.

A sajtótájékoztatót követően a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl  József ismertetett egy kezdeményezést, melynek lényege, hogy azt  javasolják a polgári köröknek: segítsék a felvidéki magyar iskolába  járó családokat, és gyermekenként biztosítsanak számukra 20 ezer  forint támogatást az alapítványon keresztül.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában