Ország-világ

2004.11.11. 16:14

Új tigris a budapesti állatkertben

Szerda óta láthatja a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykert nemrég érkezett tigrishölgyét. A kétesztendős, Nadia nevű szibériai tigris egy franciaországi állatkertből érkezett Budapestre.

BAMA

Új lakó látható a Fővárosi Állat- és Növénykert tigriskifutójában. A Nadia nevű nőstény tigris Franciaországból, egy normandiai állatkertből (Zoo de Jurques) érkezett Budapestre. A szibériai alfajhoz (Panthera tigris altaica) tartozó állat 2002. december 28-án született Jurques-ben. A szibériai (más néven amur) tigris az orosz Távol-Keleten, az Amur és Usszuri folyók mentén honos. A  világ állatkertjeiben mintegy 400 egyed él ebből az alfajból.

A Budapestre érkezett tigrislány az elmúlt két hetet karanténban, illetve az új helyével való ismerkedéssel töltötte, de most már a nagyközönség is megtekintheti a csíkos ragadozót.

Jóllehet a 2001 decemberében átadott korszerű tigriskifutó minden igényt kielégít, Nadia számára egyelőre szokatlan. Az új helyen ezért most még kissé nyugtalan és morcos is. Éppen emiatt – az állat nyugalma érdekében – néhány hétig még egy ideiglenes kordon mögül lehet őt megszemlélni. A kifutót határoló üvegfelületekhez közvetlenül csak akkor mehet majd oda a közönség, ha a tigrishölgy egy kicsit jobban megbarátkozott új otthonával.

Nadia természetesen nem fog egyedül maradni: hamarosan párt is kap egy ifjú hím tigris személyében. Az Állatkert ugyanis egy szaporodó tigris-tenyészpárt kíván összehozni. Ez nemcsak azért lenne fontos, mert a nagyközönség bizonyára örülne a reménybeli kistigriseknek, hanem mert ez a tigrisek megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram szempontjából is kívánatos.

Az állatkeri tenyészállományok összeállítása természetesen sokkal bonyolultabb egy-egy nőstény, illetve hím állat összepárosításánál. Fontos, hogy a tenyészállatok megfelelő életkorúak és származásúak legyenek. Éppen ilyen tenyésztési okok miatt került sor tavaly a perzsa leopárd tenyészpár kialakítására, az idei év folyamán a zsiráfállomány átalakítására és az új zsiráfbika beszerzésére, valamint ezért szükséges a tigriseknél most folyamatban lévő tenyészállomány-frissítés is. A korábban az állatkertben bemutatott két idősebb tigris egyébként abba a vidéki állatkertbe került vissza, amelynek tulajdonában egyébként is állnak.

 

 

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában