Ország-világ

2004.11.23. 01:08

Válságkezelő harccsoportok

T. A.

Tizenhárom harccsoportot hoz létre az EU válságok kezelésére, illetve megelőzésére. A tagállamok védelmi minisztereinek tegnapi döntése értelmében egy-egy alakulat mintegy 1500 főből áll majd, s akár tizenöt nap alatt a válságövezetbe lehet telepíteni.

A brüsszeli tanácskozáson magyar részről Bali József védelempolitikai helyettes államtitkár vett részt. Az első ilyen alakulat már jövőre bevethető, az összes egység pedig 2007-ben áll fel. E harccsoportok megjelenése inkább csak Európában, illetve a földrész számára kulcsfontosságú afrikai térségekben várható.

Az már hónapokkal korábban eldőlt, hogy Magyarország Szlovéniával és Olaszországgal együtt állít fel közös harccsoportot. Október elején Budapesten bejelentették, hogy hazánk a tervek szerint 150-200 főt ajánl fel. „A magyar részvétel nem jelent pluszköltségeket a költségvetésnek, hiszen már egyébként is meglévő, kialakított képességeket ajánlunk fel” – nyilatkozta a tanácskozás után Bali József. Egyébként december másodikán megkezdődik az Európai Unió boszniai hadművelete, vagyis Brüsszel ekkortól átveszi a békefenntartás feladatát a NATO-tól. Magyar részről az SFOR-erők maradnak a balkáni köztársaságban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában