Ország-világ

2004.11.27. 00:50

Vita közben elvész a beteg

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke december 3-ra levélben televíziós vitára hívta a parlamenti pártok elnökeit a népszavazással kapcsolatban.

Stépán Balázs

Az egészségügy magánosításá-ról szóló népszavazással kapcsolatban a kormány félretájékoztatja a társadalmat – állítja a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István. Szerinte szándékosan félrevezető Rácz Jenő egészségügyi miniszter megállapítása. Ugyanis nem igaz, hogy a magánosítás elutasításakor államosítani kellene a magánpraxist és a klinikákat.
Mikola István volt egészségügyi miniszter azt közölte: pártja panaszt tesz az Országos Választási Bizottságnál (OVB) és Mádl Ferenc köztársasági elnöknél. „A kormány azzal riogatja az embereket, hogy ha a privatizáció leállítására szavaznak, akkor veszélyeztetnék az egészségügyben megszerzett jogaikat. Ez nem igaz.” – jelentette ki. Az OVB tegnap elutasította az említett a kifogásokat, a köztársasági elnök egyelőre nem válaszolt a  felvetésre.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke levélben vitára hívta pártelnöktársait. Az MDF és az MSZP elfogadta a javaslatot, a Fidesz elutasította, mert szerintük a népszavazás nem pártkérdés.
Mesterházy Attila, az MSZP országos elnökségének tagja kijelentette, a szociális és egészségügyi juttatások finanszírozása nem lelkiismereti kérdés. A szocialista párt kitart a két nem mellett.
A népszavazás magánosítást akadályozó végeredménye nyomán a kórházak rövid időn belül működésképtelenné válhatnak – állítja Rácz Jenő. A kormány két dolgot tehet. Nem veszi figyelembe az eredményt és ezzel mulasztásos törvénysértést követ el. Ha befagyasztja a magánosítást, csődbe viszi az egészségügyet.

Senki ne maradjon orvos nélkül

A kormány szándéka, hogy a globalizált nagytőke világába „át-játssza” az egészségbiztosítási működési költségfedezetét, és a felhalmozott vagyont. Ennek következtében felborul a gyógyító orvos és a beteg bizalmi kapcsolata, vállalatirányítási elvek, az üzleti hatékonyság lép helyébe – értékeli a helyzetet Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az egészségügyi ellátás egyre inkább belesimul az üzleti tevékenységbe, aminek megjósolhatatlan, hátrányos követ-kezményei lehetnek. „Azt kellene megvalósítani, hogy mindenki megfelelő kezelésben részesülhessen, érvényesüljön a társadalmi együttérzés, ne kerüljön hátrányos helyzetbe, senki ne maradjon ellátatlanul, csak azért, mert kevés pénze van.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában